Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za četrtek, 29.06.2017

delno oblačno
Danes bo spremenljivo oblačno, občasno bodo nastajale krajevne plohe in nevihte. Več sonca bo na vzhodu države. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 27 stopinj.
16°C | 23°C
petek, 30.06.2017
12°C | 24°C
sobota, 01.07.2017
13°C | 22°C
nedelja, 02.07.2017
13°C | 23°C
ponedeljek, 03.07.2017
11°C | 24°C
Opozorila
Četrtek, 29.6.2017 ob 6h
Dodatnega opozorila ni.
16°C
23°C
delno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo Osnovna šola

UNESCO ASP ŠOLE V SREDIŠČU SLOVENJ GRADEC


KULTURA, OSNOVNA ŠOLA, DOGODKI

| |
24.06.2016      20:29
A A

UNESCO ASP ŠOLE V SREDIŠČU SLOVENJ GRADECKralj Matjaž po goro Peco
Kralj Matjaž po goro Peco
Deli:

KRALJ MATJAŽ POD GORO PECO

Na OŠ Črna na Koroškem izvajamo nacionalni Unesco projekt »Kralj Matjaž pod goro Peco«.  V soboto, 30. januarja 2016, smo v Mitneku pod Peco gradili snežne gradove. Čeprav nam je letošnja muhasta zima nagajala in ni bila radodarna s snegom, ga je uspelo organizatorjem narediti dovolj za gradnjo odličnih snežnih skulptur. Letos smo sicer dvodnevni tabor skrajšali na en dan in tudi število skupin se je zmanjšalo iz pet na kasneje tri skupine. Ja, tudi zdravje nas je zapustilo v tistih dneh. Sodelovali so učenci Prve OŠ iz Slovenj Gradca, učenka iz Luč in učenci naše šole. Hkrati s podelitvijo nagrad za graditelje, smo podelili tudi nagrade za foto natečaj »Zimska pravljica«. In kot že prejšnje leto, so se nam na daljavo pridružili učenci iz slovenskih društev iz Subotice, Rume in Vršca pod mentorstvom Rut Zlobec, ki so gradili gradove iz vate. Preživeli smo lep dan, stkali nova prijateljstva, okrepili stara in zopet obudili spomin na 'našega' kralja Matjaža. V januarju 2017 ponovno načrtujemo izvedbo dvodnevnega tabora kralja Matjaža, na katerega bomo povabili Unesco šole, šole naše regije in tudi naše sosede preko meje.

 

Marija Rus

Koordinatorica za Unesco na OŠ Črna na Koroškem

 

OŠ Franja Goloba Prevalje je UNESCO šola že od leta 2002. To pomeni, da delujemo v skladu s 4 stebri izobraževanja (po Jacquesu Delorsu): Učiti se, da bi vedeli! Učiti se delati! Učiti se živeti skupaj! Učiti se biti! Zavezani smo k uresničevanju glavnih Unesco tem, med slednjimi pa poudarjamo predvsem mir in človekove pravice, izobraževanje za trajnostni razvoj, medkulturno učenje, varovanje okolja ter spodbujanje kreativnosti in ohranjanje kulturne dediščine.

V šolskem letu 2015/2016 smo se priključili mednarodnemu projektu ENO (Eno Tree Planting Day) ter devetim nacionalnim projektom: Mirovniški festival (Slovenj Gradec), Pletemo niti mreže (Griže), Moder stol – nekdo misli nate (Pišece), Jezikajmo (Bled), Otroštvo podaja roko modrosti (Škofja Loka), Menjaj branje in sanje (Ljubljana), Večerja (Novo mesto), Tek mladih (Ptuj), Dediščina v rokah mladih, mladi posvojijo spomenik (Semič). Sodelovali smo na Kulturnem bazarju ter izvedli nacionalni projekt Branje – moje sanje.

Aktivno smo se vključevali v lokalno okolje, saj smo sodelovali z lokalno skupnostjo ter vsemi društvi v kraju in izven, obeležili pa smo tudi vse pomembne Unesco dneve, med katerimi velja izpostaviti svetovni dan miru in Ahtisaarijeve dneve sprave, ter se aktivno vključevali v prostovoljne dobrodelne in humanitarne akcije (Anina zvezdica, zbiranje odpadnega papirja in zamaškov…).

Širjenje časovnih in prostorskih okvirov izobraževanja je za naše delo bistvenega pomena, medpredmetno povezovanje pa spodbuja sodelovalno delo, kar krepi povezanost.

Z evalvacijo svojega dela skrbimo za kvaliteto znotraj UNESCO ASP mreže šol.

 Zapisala: Maja Koležnik, Unesco koordinatorica

 

 

 

Šolski center Ravne na Koroškem, Gimnazija Ravne na Koroškem

 

V letošnjem šolskem letu smo se  na Gimnaziji Ravne  na Koroškem odločili, da posebno pozornost posvetimo ožjemu, lokalnemu okolju, v katerem pač živimo in delujemo. K sodelovanju smo povabili vse pedagoške delavce naše gimnazije, da z dijaki izberejo  zanimive izzive z različnih področij življenja in dela naše regije. Vključeni so bili dijaki vseh letnikov. Porodilo se je mnogo idej,  kasneje tudi  natančnejših načrtov, ki smo jih izvajali bodisi pri pouku, v celih razredih,  ali v  posameznih skupinah. Nekaterih izzivov so se dijaki in učitelji lotili v prostem  času. Tudi oblike dela so bile izjemno raznolike, od delavnic v razredu, do ekskurzij, raziskovanj na terenu. Aktivnosti projekta so se zaključile s koncem pouka.

Dijaki tretjih letnikov so v delavnicah  o preprečevanju sovražnega govora v izvedbi Mirovniškega inštituta v Ljubljani izvedeli kako je sovražni govor opredeljen v naši zakonodaji. Predstavljeni  so bili konkretni primeri obravnavani  na sodiščih. Sicer smo največ časa namenili razpravi o sovražnem govoru in beguncih.  Najbolj Dva begunca iz Iraka in Afganistana sta vsak svojo, zelo različno begunsko izkušnjo delila z dijaki.

Koordinatorica za Unesco:  Petra Popič

 

 

Unesco dosežki na Prvi OŠ Slovenj Gradec v šolskem letu 2015/16

 

Prva osnovna šola Slovenj Gradec ima mednarodni status Unesco ASP šole in je članica mednarodne Unesco ASP mreže šol. Ponosni smo na svoj nacionalni projekt z mednarodno udeležbo - Mirovniški festival v Slovenj Gradcu. Učimo se drug od drugega, navezali smo stike z Unesco ASP šolami v Sloveniji, vključujemo se v širše družbeno okolje in mirovniški tabor je postal prepoznavna dejavnost naše šole.

Vsakič znova se veselimo, da v teh dneh ponovno doživljamo izkušnjo prijateljstva, skupnega bivanja in ustvarjanja. Med seboj  se povezujemo tisti, ki verjamemo v moč skupnega učenja, raziskovanja, sodelovanja, prijateljevanja in skupnega življenja.

V septembru, ko praznuje MO Slovenj Gradec,  smo na šoli gostili učence in učitelje iz Unesco ASP šol iz Slovenije ter Nove srednje šole Pliberk v Avstriji. K projektu, ki smo ga naslovili Žarki sonca, smo povabili tudi predstavnike iz Urada za Unesco, Unesco mladinske platforme in Unesco glasnika za Koroško. Tako kot že večkrat so z nami tudi tokrat sodelovale številne institucije, klubi in društva v MO Slovenj Gradec. Pomagali so nam pri izvedbi številnih dogodkov, ki so bogatili naš program. Sodelovali smo na literarnem, likovnem in foto natečaju MO Slovenj Gradec in s tem obeležili mednarodni dan OZN. Plesni nastop naših učencev in gostov v mestnem jedru  je bil vrhunec dvodnevnega dogajanja. Skupaj smo se odzvali na pobudo svetovne Unesco akcije ENO Tree Planting Day,  obeležili svetovni dan miru in v naravoslovni učilnici pred šolo zasadili cvetočo grmovnico.

V oktobru smo se odzvali povabilu na mednarodni projekt OŠ Griže – Pletemo niti mreže s kulturno dediščino. Učenci so spoznavali kulturno dediščino kraja Griže in  spletli veliko prijateljskih niti, ki jih bodo še dolgo povezovale.

S priključitvijo projektu Učenec poučuje smo obeležili svetovni dan učiteljev. Učenci so se postavili v vlogo učitelja in tako spoznali tudi ozadje priprav na učno uro.

Ob 70. obletnici OZN so na naši šoli oživeli stari šolski stoli. Na modro prebarvane stole so učenci z rumeno barvo zapisali lepe misli.

Konec januarja smo sodelovali v nacionalnem projektu OŠ Črna Kralj Matjaž pod goro Peco. V mešanih skupinah sta naši učenki iz snega oblikovali ledene skulpture. Na ogled je bila tudi razstava Zimska pravljica.

Konec marca smo šole iz središča Slovenj Gradec sodelovale na Kulturnem bazarju v Ljubljani. V besedi in sliki smo mimoidočim predstavili naš posvojeni spomenik – cerkev svetega Pankracija na griču nad Starim trgom.

Nagrada za pridne bralce, ki so osvojili bralno priznanje, je bila bralna noč na šoli. Preko knjige so ustvarjali na različne načine ter tako razvijali bralno kulturo. Obiskal jih je koroški mladinski pisatelj Primož Suhodolčan.

Ob svetovnem dnevu zdravja so vsi učenci sodelovali na teku po mestnih poteh Slovenj Gradca.

V okviru nacionalnega Unesco projekta Gimnazije Ledina Menjaj branje za sanje smo

obeležili svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Sodelovali so učenci prvih razredov z učiteljicami. Vsak učenec je svojo prebrano knjigo s posvetilom podaril sošolcu.

Perspektivni atleti so se udeležili Unesco ASP teka mladih, mednarodnega projekta v organizaciji  Gimnazije Ptuj, kjer so povezali kulturo športa in zdravja s kulturo miru in tako tekli za mir na svetu.

Priključili smo se tudi nacionalnemu projektu OŠ Rakek Vzgajamo zelišča, ki je letos preko celega leta potekal pod sloganom V starem iščem novo.  Šestošolci in učenci interesne skupine Vrtičkarji so od jeseni do poletja skrbeli za vzgojo zelišč v naravoslovni učilnici pred šolo. Zelišča so posušili, jih shranili v vrečke iz blaga in jih kasneje ponujali na Kulturnem bazarju, se učili o njihovi uporabi danes in nekoč ter z njimi obogatili marsikatero jed. V avli šole so postavili razstavo o zeliščih z našega vrta.

Na šoli izvajamo vrsto aktivnosti, ki bogatijo temeljne vsebine Unesca. Širimo kulturo medsebojnih odnosov (pozitivna disciplina, mediacija), spodbujamo prostovoljstvo (učna pomoč, sodelovanje šole in Koroškega doma starostnikov), organiziramo dobrodelne akcije (akcija zbiranja zvezkov za Karitas), skrbimo za čisto in urejeno okolje ter veliko pozornosti usmerjamo v zdrav psiho-fizični razvoj učencev in učiteljev na šoli. V mesecu maju je bilo za pedagoške delavce organizirano predavanje Različni, a skupaj v izobraževanju, v okviru katerega smo se seznanili z  možnostmi vključevanja otrok beguncev k pouku.

 

Delo Unesco koordinatorja  na šoli je, da povezuje učence, učitelje in vodstvo šole, sodeluje z drugimi koordinatorji, z vodjem središča in nacionalnim koordinatorjem.

Za uspešno delo je pomembno tudi vsakoletno izobraževanje za koordinatorje, ki je letos potekalo  na Dunaju, kjer smo bili celo gostje na sedežu OZN.

V začetku šolskega leta smo v skupini za Unesco naredili okvirni načrt, katerega vsebine in cilje smo vnesli v LDN šole in ob koncu šolskega leta z veseljem ugotavljamo, da smo s skupnimi močmi leto uspešno zaključili.

 

Tatjana Peršak, Unesco koordinatorica Prve osnovne šole Slovenj Gradec
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Slovenj Gradec!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Virtualni asistent
Občinsko glasilo Slovenj Gradec
Številka: 52
Izšla: 25.04.2017
Poglej Pdf
Koledar dogodkov Preglej vse
Junij 29 30 1 2 3 4 5 6 7 8
02.07.2017 | Kino
Filmska matineja: Mali šef (sinhronizirano)
02.07.2017 | Kino
Churchill
05.07.2017 | Tečaji in delavnice
Otroška delavnica Igrajmo se skupaj
05.07.2017 | Kultura
Sprehod ob mestnem obzidju
05.07.2017 | Tečaji in delavnice
Samozadostnost, samooskrba in ekološki odtis.
05.07. - 26.07.2017 | Kultura
Trebušni ples
07.07.2017 | Tečaji in delavnice
Predavanje o svetu onostranstva.
07.07.2017 | Kultura
Slovenjegraško poletje 2017 – Suha južina bend in Yellowe
07.07.2017 | Družabni dogodki
Suha južina bend
08.07.2017 | Kino
Spider-Man: Vrnitev domov
08.07.2017 | Kultura
Strojmachine | Kontradikshn | Jebola
08.07.2017 | Kino
Spider-Man: Vrnitev domov

Bodite prvi pri oddaji mnenja.