Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

Otroci v gibanju (MEDNARODNI PROJEKT: KIDS IN MOTION)

Gibalni projekt Kids in Motion izvajamo na Drugi osnovni šoli v sodelovanju z Zavodom Fit Slovenija. Številne akterje na področju znanosti in politike skrbi položaj športa v šolah, saj je med mladimi v Evropi zaznati pomanjkanje gibanja in porast debelosti. V zadnjih letih je v šolskem kurikulumu evropskih držav prišlo do zmanjšanja časa, namenjenega šolskemu športu. To je še posebej zaskrbljujoče, saj ocene pravijo, da do 80 % šolskih otrok izvaja telesno dejavnost le še v času pouka – medtem ko strokovnjaki priporočajo vsaj 60 minut dnevne vadbe. Načrtovani športni koncept Kids in motion želi premostiti vrzel med trenutnim stanjem in stanjem, ki je potrebno.
Cilj projekta Kids in Motion

je, da s svojim edinstvenim konceptom ponudbe različnih vrst športov izpolnjuje objektivizirano oceno o inovativnem in znanstveno utemeljenem znanju o športu, ki je najprimernejši za posameznega otroka.

Skozi program se bodo učenci že zgodaj seznanili z različnimi športnimi panogami, kar pa je lahko pogoj za vseživljenjsko športno aktivnost. Program omogoča vzdrževanje zdravja s povezovanjem šole v družbeni prostor (spodbuda učencev, da se pridružijo bližnjemu športnemu klubu).  V okviru programa bo mogoče odkriti motorične sposobnosti učencev, po drugi strani pa bodo učenci našli strast za posamezno zvrst športa, s katero se bodo z veseljem in motivirano ukvarjali v obdobju šolanja in tudi kasneje.

 

V projekt je vklučenih 20 četrtošolcev. Učenci bodo aktivno spoznali in preizkusili deset različnih športnih panog s področja ekipnih športov in individualnih disciplin ter iger z žogo v skladu s predmetno-specifičnimi navodili.

 

Z izvajalkama programa Katjo Uršič in Majdo Areh Novak  se dobivajo vsak petek, 5. in 6. šolsko uro v športni hali. V petek, 12. 9., so učenci že opravili motorične teste, preko katerih smo preverjali motorične sposobnosti otrok. Učenci so z navdušenjem in motivacijo dali vse od sebe ter opravili naloge na posameznih testih.

 

Pri projektu sodelujejo naslednji evropski partnerji:

  • Osnovna šola Mislinja
  • Tehnična univerza Chemnitz, Fakulteta za šport, Chemnitz, Nemčija
  • EuroConsults, Berlin, Nemčija
  • SPORTAG GbR, Köln, Nemčija
  • Netzwerk e.V. – Soziale Dienste und Ökologische Bildung (socialne storitve in okoljska vzgoja), Köln, Nemčija
  • Zavod Fit, Slovenija
  • Univerza Zahodne Bohemije, Plzen, Češka
  • Univerza Castila-La Mancha, Španija
  • Paulaharjun Koulu (osnovna šola) Kurrika, Finska

 

Katja Uršič (prof. RP, koordinator projekta FIT) in Majda Areh Novak (prof. športa)

 

Oglejte si tudi