Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Mednarodno usposabljanje za mladinske delavce na področju prostovoljstva: Multipliers of volunteer management

Čeprav se zdi koncept prostovoljstva in prostovoljnega dela na prvi pogled zelo očiten za vsakogar, ki je aktivno vključen v mladinsko delo, praksa kljub temu kaže, da se večina potencialov prostovoljstva zapravi, ker organizacije preprosto ne vedo, kako se dela z njimi in kako je to sodelovanje koristno za obe strani ter lahko dolgoročno vpliva za zaposljivost mladih v mladinskih institucijah.
Te problematike se v Mladinskem kulturnem centru Slovenj Gradec zelo dobro zavedamo, zato smo se odločili, da pripravimo mednarodno usposabljanje za mladinske delavce na področju prostovoljstva z delovnim naslovom »Multipliers of volunteer management«, ki je potekalo med 21. in 29. julijem 2012.

 

Posebni cilji usposabljanja so bili:

-ustvariti prostor za razmislek o pomenu prostovoljstva na evropski, nacionalni, lokalni in osebni ravni in poklicnih področjih ter ustvariti skupne standarde o tem, kaj pomeni kakovostno prostovoljno delo;

-povečati ozaveščenost udeležencev in potencial prostovoljstva kot orodja mladinskega dela in orodja za mlade z manj priložnostmi;

-opremiti udeležence s posebnim znanjem in veščinami o tem, kako vzpostaviti sistem vodenja prostovoljcev v organizaciji: zaposlovanje, motivacija, pisanje prošenj, opredelitev vlog in odgovornosti, pomoč, spremljanje in vrednotenje izkušenj, dodeljevanje, spoštovanje itd.;

-ustvariti akcijski načrt za izvajanje prostovoljstva sistema upravljanja v organizaciji;

-razprava o izzivih prostovoljnega dela v programskih državah in ostalih partnerskih državah ter izzivih prostovoljstva, ki vključujejo prostovoljce z manj priložnostmi in

-spodbujanje partnerstva za vzpostavljanje in povezovanje med udeleženci na področju prostovoljstva med programskimi državami ter državami Vzhodne Evrope in Kavkaza ter ustvariti prostor za razvoj bodočih idej sodelovanja (v okviru programa YiA).

 

Potrebno je poudariti, da gre za neformalno obliko izobraževanja, ki je potekalo v okviru programa EU Mladi v akciji (Youth in action) in ob podpori Nacionalne agencije programa Mladi v akciji MOVIT NA MLADINA.

Sodelovalo je 24 udeleženk in udeležencev iz 12 držav (Armenije, Azerbajdžana, Bolgarije, Latvije, Moldavije, Gruzije, Portugalske, Turčije, Ukrajine, Italije, Francije in Slovenije) ter trije trenerji ( Ieva iz Latvije, Dragan iz Makedonije in Gyuri iz Gruzije).

 

Del usposabljanja je potekal v MKC Slovenj Gradec del pa na Ekološko turistični kmetiji Lešnik. Udeleženci so bili navdušeni nad našim centrom, samim mestom Slovenj Gradec in njegovimi prebivalci, kmetijo Lešnik ter Slovenijo na splošno. Tudi programski del je v celoti zadovoljil njihova pričakovanja, zagotovili so nam, da v svoje organizacije odhajajo z veliko novimi znanji in idejami kako mladim približati prostovoljstvo in jih aktivirati za prostovoljne aktivnosti tako na lokalni ravni kot na globalni ravni.

Tudi trenerji in organizatorji smo prepričani, da je projekt mednarodnega usposabljanja za mladinske delavce na področju prostovoljstva »Multipliers of volunteer management« v celoti uspel, zato se že veselimo prihodnjega podobnega projekta v organizaciji MKC Slovenj Gradec, ko bomo konec meseca avgusta gostili mednarodno mladinsko izmenjavo z naslovom »Re-cycle your mind«.

 

 

Matej Nabernik

 

Oglejte si tudi