Logo MojaObčina.si

Slovenj Gradec

JUTRI
14°C
10°C
SRE.
14°C
8°C
3776

PRAZNIK SV. ROKA NA SELAH

Ko epidemija koronavirusa po vsem svetu še vedno omejuje naša vsakdanja življenja, se kristjani lahko v molitvi obrnejo k svetemu Roku. Že od srednjega veka in časa uničujočih kug naprej so se verniki k njemu zatekali kot zaščitniku pred epidemijami.


Sveti Rok ostaja zelo priljubljen svetnik, zato ni čudno, da mu je tudi v Sloveniji posvečenih kar 34 cerkva. Sčasoma je postal zavetnik poljskih delavcev in živali, k njemu so se zatekali po zaščito pred naravnimi katastrofami, kot so potresi, epidemije in hude bolezni. Njegova zaščita je postala tudi vzor človeške solidarnosti, krščanske ljubezni ter dobrodelnosti.

 

Cerkev sv. Roka imamo tudi na Selah, kjer je vsako leto 16. avgusta, na Rokovo, pravzaprav vaški praznik, saj kraj na ta dan obišče veliko število romarjev od blizu in daleč. Številni romarji so v preteklosti prihajali tudi iz sosednjih far, včasih s konjskimi vpregami ali peš, danes pa se najraje pripeljejo s svojimi jeklenimi konjički, nato pa  kratek del poti do cerkve vseeno prehodijo tudi peš.

Tako je bilo tudi letos, saj je bila na Rokovo na Selah tudi lepa nedelja. Zaradi posebnih ukrepov v povezavi s koronavirusom je bila v nedeljo, 16. avgusta, maša le ob 10. uri, na prostem, pred cerkvijo Sv. Roka, cerkev pa je bila za osebno molitev in priprošnje odprta od 8. ure dalje, ko je potekala tudi molitvena ura in molitev rožnega venca.
 

Slovesno mašo je daroval mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

 

 


 

 


  •  

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi