Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
11°C
-1°C
Oceni objavo

Vedrinovci v letu 2013

Minilo je že tri leta od ustanovitve našega Turistično športnega društva Vedrin. V teh letih smo uredili vso papirno dokumentacijo, organizirali kar nekaj prireditev oz. aktivnosti, ki so že postale tradicionalne, pričeli oz. izboljšali sodelovanje z ostalimi turističnimi društvi in drugimi društvi tako na območju vaške skupnosti kot na območju celotne Mislinjske doline. Počasi se naša prepoznavnost širi, saj si naše prireditve in znamenitosti naše vaške skupnosti ogleda vedno več ljudi.
Pa naj naštejemo nekaj aktivnosti oz. prireditev, ki smo jih organizirali v lanskem letu.

 

Glede na to, da smo si Vedrinovci za enega izmed glavnih ciljev društva zastavili, da ohranimo stare običaje in navade, domače okolje pa popestrimo z zanimivimi prireditvami, smo meseca aprila organizirali luščenje koruze na star način – tako smo koruzo luščili na roke in pa na raznih pripomočkih in  napravah, na katerih so nekdaj  luščili koruzo, da je čas hitreje minil, pa smo s pomočjo ljudskih pevk Bršljank tudi zapeli.

 

Aprila smo ob kolesarski progi, kjer ima vaška skupnost v uporabi nekaj zemlje, zorali ledino in pripravili zemljo za saditev koruze. Prvi naš pridelek je bil sicer zaradi slabih vremenskih razmer v lanskem letu precej slab, vendar pa smo ob pomoči našega člana Janeza Šotla, ki nam je odstopil nekaj koruze, vseeno le-te natrgali toliko, da smo lahko v mesecu oktobru skupaj z Vaško skupnostjo Turiška vas, s Koroškim pokrajinskim muzejem in Turističnim društvom Šmartno izvedli kožuhanje.

 

Meseca maja smo organizirali pohod  po vaški skupnosti, ki se ga je  udeležilo 34 naših članov in članic. Najbolj zanimiv del pohoda pa je bil seveda ogled Koceroda, regijskega centra za zbiranje odpadkov. Ogledali smo si njihove obrate in kaj oz. v kakšnih pogojih delajo delavci, tako smo si ogledali sortiranje odpadkov, mehansko biološko obdelavo, demontažo kosovnih odpadkov, kompostarno in odlagališče preostanka odpadkov. Marsikdo od nas se je tukaj seznanil zakaj in kako ločevati odpadke. Bili smo presenečeni nad lepo urejeno in čisto okolico. Še enkrat se zahvaljujemo za resnično zanimiv ogled in za pogostitev, ki smo je bili deležni po ogledu kratkega filma o delovanju Koceroda.

 

Vedrinovci smo se tudi odločili, da podrobneje spoznamo našo prelepo Slovenijo, ki je na žalost ne poznamo preveč dobro. Slovenija premore mnogo naravnih lepot, kulturnih spomenikov, ravno tako pa se vsaka pokrajina ponaša s svojimi običaji, ki jih resnično premalo poznamo. Za prvo našo ekskurzijo smo si tako izbrali Prekmurje oz. Goričko. Bilo je nepozabno. Ogledali smo si tropski vrt z orhidejami in drugimi tropskimi rastlinami v Dobrovniku, sprehodili smo se ob Bukovniškem  jezeru, spoznali hladno in toplo stiskanje bučnega olja, si ogledali Plečnikovo cerkev gospodovega vnebohoda ter na izletniško turistični  kmetiji Zelko poizkusili tudi lončariti.

 

Avgusta smo na Herčevo žago povabili Društvo žena iz Prvačine, ki so nam predstavile življenje aleksandrijk. Predstava je bila preplet modne revije in igranih zgodb o aleksandrinkah, pogumnih ženskah, ki so odšle čez morje, da bi zaslužile denar in s tem rešile svoje domove in družine. Društvo žena iz Prvačine je predmete, ki so jih aleksandrinke prinesle s seboj v velikih lesenih potovalnih skrinjah – baulih, odkrilo zaprašene na podstrešju. V baulih so našle mnoge dragocenosti. Obleke, spodnje perilo, torbice, nakit, so izvirni predmeti, ki so jih njihove prednice prinesle iz Kaira in Aleksandrije. Predstava je bila resnično nekaj posebnega na našem koncu, odziv gledalcev pa je bil enkraten.

 

Od pomladi do jeseni so naši člani in članice urejali in vzdrževali cvetlične grede v Tomaški in Turiški vasi, okolico Herčeve žage in mlina ter seveda izvajali vzdrževalna dela na žagi in mlinu.

 

Tudi zaključek leta je bil izjemen, poleg sedaj že ustaljenih ustvarjalnih delavnic, na katerih naše članice v zimskih mesecih izpod svojih spretnih rok ustvarjajo prečudovita ročna dela z že znanimi kot tudi z novimi tehnikami, in ki si jih bodo lahko krajani od blizu in daleč ogledali na razstavi ročnih del v jesenskem času, smo s pomočjo našega Nika R. Kolarja pripravili srečanje z znanim Slovencem oz. Slovenko.

 

Tako smo v ponedeljek, 16. decembra, pripravili literarni večer s Sašo Pavček, slovensko gledališko igralko, prvakinjo SNG Drama v Ljubljani, docentko na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, pesnico in pisateljico dramskih besedil ter prejemnico večjega števila nagrad (Borštnikove in Prešernove, dvakrat je postala žlahtna komedijantka itd.). Predstavila nam je svojo čudovito pesniško zbirko Obleci me v poljub in zaigrala nekaj odlomkov iz monokomedije Bužec on, bušča jaz. Elegantna, mikavna, čutna in gibka Saša Pavček je občinstvo prevzela, da so gledalci z njo podoživljali njeno izpoved in jih priklenila s svojim vrhunskim izvajanjem. Bila je enkratna tako v predstavitvi svojih pesmi kot v odlomkih komedij. To je bil resnično nepozaben večer.

 

V letu 2013 so člani in članice sodelovali ali organizirali kar 18 prireditev oz. predstavitev, kjer so aktivno zastopali turistično društvo. Med temi aktivnostmi članov ni vštetega prostovoljnega vodenja ogledov Herčeve žage in mlina, ki jih je bilo v spomladanskem in letnem času kar precej. Naši izjemni člani in članice društva so pripravljeni z neprecenljivo voljo pomagati in delati za skupne cilje, za promocijo naših krajev in tako tudi za boljši jutri.

Oglejte si tudi