Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
2°C
JUTRI
13°C
-1°C
Oceni objavo

Usposabljanje za aktivno sodelovanje in neodvisno življenje invalidov

Usposabljanje za invalide, ki delajo prostovoljno na društvih invalidov.
Zveza delovnih invalidov Slovenije je organizirala v Čatežu, dne 22. in 23. novembra 2013, dvodnevno usposabljanje za invalide, ki prostovoljno delajo na društvih za invalide. Usposabljanja se je skupno udeležilo iz iz cele Slovenije 116 predstavnikov društev, iz DI Slovenj Gradec pa sta se usposabljanja udeležila predsednica društva Stanislava Tamše in predsednik Nadzornega odbora DI Ivan Štumberger.

Prvi dan usposabljanja smo najprej vsi udeleženci skupaj poslušali v dopoldanskih urah predavanje mag. Cveta Uršiča iz MDDSZ na temo »Pravice invalidov v slovenski zakonodaji«. Predavatelj nam je predstavil »Zakon o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov« v katerem je navedena:

  • Zaposlitvena rehabilitacija
  • Vzpodbude za delodajalce, ki zaposlujejo invalide
  • Subvencija plač za invalide
  • Plačilo prilagoditve delovnega mesta in sredstev za delo invalidov
  • Kvotni sistem zaposlovanja invalidov
  • Podporna zaposlitev
  • Zaposlitev v invalidskem podjetju
  • Zaščitna zaposlitev (predvsem v zaposlitvenih centrih)
  • Javna pooblastila Razvojnemu centru v URI – Soča
  • Odpoved pogodbe o zaposlitvi

V nadaljevanju predavanja je predavatelj spregovoril še o Zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, Zakonu o delovnih razmerjih, Zakonu o urejanju trga dela – javna dela, Zdravstvenem varstvu, ki zajema: storitve, zdraviliško zdravljenje, medicinski pripomočki; o Socialnem varstvu, ki zajema: denarno socialno pomoč, ki je namenjena za zadovoljevanje minimalnih življenjskih potreb v višini, ki omogoča preživetje in varstveni dodatek, kateri zagotavlja sredstva za kritje življenjskih stroškov, ki nastanejo v daljšem časovnem obdobju, spregovoril je tudi o Sociali in Zakonu o upravnih taksah, kateri določa, kdo so plačevanja taks oproščeni; Nakup vozil in kdo so upravičenci, ki jim ni potrebno plačevati davka od cestnih vozil; Letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu, o tem odločajo Upravne enote z odločbo; Zakonu o cestnem prometu v delu, ki se nanaša na parkirno karto, parkiranje na parkirnem mestu označeno za invalide in EU – invalidski kartici in še o Dohodnini in še o Zakonu o izvršbi in zavarovanju ter Tehničnih pripomočkih za invalide.

Po kosilu, ki smo ga imeli v hotelu Terme, smo se udeleženci usposabljanja razporedili v pet delavnic:

  1. delavnica: Telesna aktivnost in zdravje za vsak dan
  2. delavnica: S sproščanjem premagajmo tesnobo
  3. delavnica: Opolnomočenje invalidov in tehnike za spoprijemanje z vsakdanjimi izzivi
  4. delavnica: Pravica invalida do samoobrambe in kako se ubraniti pred nasiljem
  5. delavnica: Aktivno sodelovanje – socialno vključevanje in neodvisno življenje invalidov

 

Iz DI Slovenj Gradec se je III. delavnice Opolnomočenje invalidov in tehnike za spoprijemanje z vsakdanjimi izzivi udeležil Ivan Štumberger, IV. delavnice Pravica invalida do samoobrambe in kako se ubraniti pred nasiljem pa Stanislava Tamše. V obeh delavnicah je bilo delo predavateljev v dveh delih, prvi del je zajemal teorijo, v drugem delu pa so se izvajale praktične vaje. V obeh delavnicah, v katerih sva sodelovala predstavnika iz DI Slovenj Gradec, sva pridobila zelo koristne napotke za spoprijemanje težav v vsakdanjem življenju.

 

Po končanih delavnicah smo se vsi skupaj zbrali v restavraciji hotela Terme, kjer so nam postregli večerjo. Po večerji je spregovoril še predsednik ZDIS Drago Novak, prav tako je zveza poskrbela tudi za kulturni in zabavni program. Poslušali smo pevce, ob prijetni glasbi pa smo se lahko tudi malo razgibali. Ob prijetnem druženju in veselem razpoloženju nam je čas kar hitro minil in smo morali na počitek, saj nas je naslednji dan čakalo še eno predavanje.

 

Drugi dan usposabljanja smo ravno tako kot prvi dan sodelovali na predavanju vsi udeleženci. Predavanje se je nanašalo na temo: Sindrom izgorelosti za invalide, ki prostovoljno delajo na društvih in kako si pomagamo. Ladislav Golouh, dr. med.,spec. druž. med., ki nam je predaval, nam je razložil, da je sindrom izgorelosti bolezen ljudi, ki preveč delajo in ki ne obnavljajo toliko moči, kolikor so jih potrošili. Izčrpana zaloga življenjske energije, preutrujenost, dolgotrajno trošenje delovnih moči pa pripelje do sindroma ali sindroma izgorelosti. Rešitev za izgorelo osebo je, da se mora najprej spočiti in obnoviti moči. Za to potrebuje od 6 do 8 tednov aktivnega in pasivnega počitka. Izklopiti mora skrbnost, zaskrbljenost, aktivirati mora regeneracijo telesa. Spregovoril je še o upadanju telesnih moči pri starejših in pri invalidnih osebah in kako pomembno je, da si po opravljenem delu privoščimo toliko počitka, kolikor ga potrebujemo, da obnovimo vse svoje moči. Nikoli pa ne smemo delati v svojo škodo, ko gre za naše zdravja. Kdor premišljeno porablja svoje moči, dolgo živi in do pozne starosti skrbi zase.

 

Hvala ZDIS za odlično organizacijo in zelo dober program, ki ga je pripravila za invalide, prav tako vsem predavateljem, ki so nas s svojim predavanjem zelo navdušili.

 

Stanislava Tamše

Oglejte si tudi