Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
11°C
-1°C
Oceni objavo

Razstava RADOVEDNI PRSTKI, dr. Aksinja Kermauner in Inštitut INTEGRA

Popoldan in večer v sredo, 23. 9., je bil za 8. Festival drugačnosti posebno pester. Začeli smo z otvoritvijo razstave »Radovedni prstki« v Knjižnici K. Meška, ki predstavlja prilagojene igrače, družabne igre in specialni učni pripomočki za slepe in slabovidne otroke, ki so jih izdelali študenti inkluzivne pedagogike pod mentorstvom predavateljice dr. Aksinje Kermauner na Pedagoški fakulteti Koper Univerze na Primorskem. Za razstavo skrbi Združenje prijateljev slepih Slovenije, ki ji je uredilo tudi stalni razstavni prostor v t. i. Hermanovem brlogu v Muzejem novejše zgodovine Celje. Ob otvoritvi je ga. Kermauner povedala nekaj o nastanku in namenu pripomočkov z poudarkom na pedagoški vrednosti le teh. G. Kamenik pa je opozoril tudi, da s primerno predstavitvijo otrokom veliko lažje in hitreje razložijo kako pravilno otipati in si ustvariti »sliko« o stvari. Sledilo je praktično vodenje po razstavljenih predmetih z opisom namena, praktične uporabe in »branja s prsti«. Razstava je bila na ogled do 15. 10.

V drugem delu večera se je prej profesorica in doktorica pedagoške rehabilitacije ga. Aksinja Kermauner predstavila kot uspešna pisateljica z svojim širokim in obsežnim literarnim delom. Vse smo zvedeli – zakaj piše, kako iz sence znanih staršev (Taras Kermauner, Alenka Goljevšček Kermauner), vpliv predanosti pedagogiki in mladostnikom, od »Ples pravljic«, preko »Izi&Bizi«, preko zabavnih knjig, iz katerih je nastala popularna nadaljevanka »Dnevnik Hiacinte Novak«, strokovne in poučne »Kakšne barve je tema?«, do mladinskih a poučnih »Snežne rože« in »Žiga špagetek gre v širni svet«. Tako za literarna kot strokovna dela je dobila številna domača in tuja priznanja, npr. je bila dvakrat na svetovnem sejmu otroških in mladinskih knjig v Bologni njena knjiga razstavljena kot izjemen dosežek med knjigami za otroke s posebnimi potrebami - lahko branje, v brailici, velikost črt, razmak ter otip in vonj. Užitek je bilo poslušati tako motivirano pedagoško delavko; spoznavati njen način izbire, priprave in pisanja del ter načrte za še mnogo literarnih del in strokovnih izzivov. To je bilo srečanje z res izjemno in »veliko« osebo.

V zadnjem delu predstavitvenega večera je nam ga. Sonja Bercko iz Inštituta Integra, Velenje opisala njegovo poslanstvo in, da z zagotavljanjem storitev posredno deluje na širokem področju krepitve socialnega dialoga, aktivnega državljanstva, integracij - zlasti na trgu dela, predvsem pa razvoja socialnih inovacij in njih implementacije v skupnost. Z zagotavljanjem strokovnih in drugih specialističnih storitev na področju zaposlitvene rehabilitacije, skupnostnih ter socialno varstvenih programov, izvaja med drugim vrsto izobraževalnih seminarjev, delavnic, predavanj, svetovanj za strokovnjake različnih strok in razvoja človeških virov nasploh – uporabljajoč moderne, inovativne in izobraževalno-sistemske pristope in metode pri delu s skupino in posameznikom. Njihovi glavni programi so: socialna vključenost, Center hiša, zaposlitveni center GEA, svetovalni center ter različni evropski projekti. Eden od »dobrih primerov«  je tudi g. Kamenik, ki je sedaj tam zaposlen.
To je bil ENKRATEN večer!

Oglejte si tudi