Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
0°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

Pohod Društva diabetikov Slovenj Gradec na Donačko goro

V prijetnem jutru smo se zbrali na naši stalni točki pri Športni hali Slovenj Gradec. Tokrat nas je bilo trinajst pohodnikov. Vsi smo gledali v nebo z mislimi na lepo vreme, nakar pa se je kasneje izkazalo, da smo imeli celo malo sonca in smo opravili pohod brez dežnika, čeprav je po celi Sloveniji deževalo.
Donačka  gora (882 m) je svoje ime dobila po cerkvi sv. Donata. Cerkev je bila zgrajene prvotno na drugem mestu, ampak po neurju leta 1740, ko je vanjo udarila strela, so jo zgradili na današnjem mestu. Starejše ime Donačke gore je bilo Rogaška gora. Pogledi na goro z raznih strani se razlikujejo.Tako je z južne smeri vidna s tremi vrhovi in je podobna Triglavu (verjetno jo zaradi tega tudi imenujejo Štajerski Triglav). Z vrha je prelep pogled na vse strani, posebno na zahodni proti njej najbližnjemu Boču (do tja je speljana pot, 5 ur hoje).

Po pripravah v koči Rudijev dom (592 m) smo se napotili po lepo izpeljani pešpoti proti vrhu. Po dobri uri hoje smo prišli do vrha, kjer je bil čudovit pogled na bližnjioin daljni okolico. Najboljše smo videli Boč, saj ga je lepo obdajalo jutranje sonce. Po počitku in malici smo odšli naprej proti vzhodu, po bolj zahtevni poti s 340 m višinske razlike, nato pa smo se po zahtevni plezalni poti spustili proti Rudijevemu domu. Pot nas je vodila naprej proti vasici Čermožiše, kjer smo med potjo nabrali tudi dosti kostanja. V vasici nas je čakal avtobus in odpeljali smo se na kosilo v Vinetujevo dolino. Preko Poljčan smo prišli domov v popoldanskih urah, seveda nas je do doma spremljal tudi dež, ampak to ni bilo več pomembno, saj smo imeli ves čas poti lepo vreme.

Kent  

Oglejte si tudi