Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
3°C
JUTRI
10°C
3°C
Oceni objavo

Izvajanje posebnega socialnega programa »Socialno vključevanje invalidov – delavnice za spodbujanje razvoja človeških virov«

Ustvarjalne delavnice in terapevtske skupine vključujejo elemente socialnega dela, rehabilitacije, izobraževanja in usposabljanja, kjer so invalidi aktivni udeleženci.
Zveza delovnih invalidov Slovenije med svojimi posebnimi socialnimi programi že veliko let goji dejavnost ustvarjalnih delavnic in terapevtskih skupin v »Domu zdravja« v Radencih in v apartmajih ZDIS v Izoli. Vsako leto se zvrsti skupaj 16 petdnevnih ustvarjalnih delavnic in terapevtskih skupin. Skozi leta so se zvrstile različne ustvarjalne delavnice in terapevtske skupine za: kvačkanje, ročna dela, obrezovanje drevja, pletenje, vezenje, makrame, literarno ustvarjanje, papirnate rože, suho cvetje, slikanje na svilo, pletenje košar, slikanje na steklo, izdelki iz lesa, šivanje gobelinov, zdrava prehrana, klekljanje, opletanje steklenic, kitajska kuhinja, usnjeni izdelki, izdelki iz das mase, zavijanje daril, likovno ustvarjanje, izdelovanje vizitk, izdelovanje rož iz najlon nogavic, izdelovanje pisanic, korektivna telovadba, joga, delavnica za invalide po možganski kapi, delavnica za invalide po srčni kapi, bioenergija in delavnica za invalide z osteoporozo.

Ustvarjalnih delavnic v »Domu zdravja« v Radencih in v apartmajih ZDIS v Izoli so se udeležile tudi invalidke Društva invalidov Slovenj Gradec. Delavnice »Izdelovanje rož iz različnih materialov« od 18. 2. do 23. 2. 2013 se je udeležila Marija Korošec, od 28. 2. do 5. 3. se je delavnice »Spoznavanje in uporaba zdravilnih zelišč« udeležila Anica Kašnik, od 20. 3. do 25. 3. se je delavnice »Izdelovanje pisanic« udeležila Tončka Trobina in od 14. 4. do 19. 4. 2013 delavnice »Izdelki iz ličja« Anica Kašnik. Mentorica posameznih skupin v delavnicah je večkrat tudi naša članica društva, vodja delavnic ročnih del Marija Pečolar.

Namen tega programa je spodbuditi ustvarjalnost in kreativnost invalidov, zadovoljevanje potreb invalidov za pridobivanje in ohranjanje fizične kondicije in ohranjanje zdravja kot prispevek k povečevanju možnosti aktivnega vključevanja v življenje in delo na vseh področjih družbenega življenja, kar je cilj tega programa. Pomembno pa je tudi družabništvo. 

Stanislava Tamše

Oglejte si tudi