Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
0°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

Izvajanje posebnega socialnega programa »Socialno vključevanje invalidov – delavnice za spodbujanje razvoja človeških virov«

Ustvarjalne delavnice in terapevtske skupine vključujejo elemente socialnega dela, rehabilitacije, izobraževanja in usposabljanja, kjer so invalidi aktivni udeleženci.
Zveza delovnih invalidov Slovenije med svojimi posebnimi socialnimi programi že veliko let goji dejavnost ustvarjalnih delavnic in terapevtskih skupin v »Domu zdravja« v Radencih in v apartmajih ZDIS v Izoli. Udeleženci delavnic morajo sodelovati v vseh aktivnostih (delo, kopanje, kosilo).

 

V mesecu oktobru sta se v »Domu zdravja« v Radencih zvrstile kar dve 5 dnevni ustvarjalni delavnici: »Izdelki iz fimo mase« in delavnica »Opletanje steklenic«. Prve delavnice sta se udeležili iz Društva invalidov Slovenj Gradec Marjana Vrečar in Marija Pečolar, ki je bila tudi mentorica te delavnice, Jože Rajšter pa se je udeležil delavnice »Opletanje steklenic«. V vsaki delavnici je sodelovalo po 8 udeležencev, ki so prišli iz raznih Društev invalidov, članic ZDIS.

 

Udeleženke delavnice »Izdelki iz fimo mase« so najprej pričele izdelovati iz fimo mase »fimo klobase«, vaze in skodelice, v naslednjih dneh pa še vrtnice in raznovrstni nakit. Delo v obeh delavnicah je potekalo v dopoldanskih in popoldanskih urah, vmes pa so imeli kosilo in kopanje v bazenu zdravilišča.

 

V delavnici "Opletanje steklenic" pa so izdelke, kot so opletanje steklenic, kozarcev, košar in izdelovanje pladnjev, izdelovali iz vrbovih šib.

 

Namen tega programa je spodbuditi ustvarjalnost in kreativnost invalidov, zadovoljevanje potreb invalidov za pridobivanje in ohranjanje fizične kondicije in ohranjanje zdravja kot prispevek k povečevanju možnosti aktivnega vključevanja v življenje in delo na vseh področjih družbenega življenja, pridobljeno znanje pa prenesti med člane svojega društva.

 

Stanislava Tamše

Oglejte si tudi