Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
13°C
1°C
Oceni objavo

Delni zbor članov DI Slovenj Gradec - Aktiva invalidov Stari Trg

V soboto, 5. marca 2016 je bil delni zbor članov AI Stari trg v Domu upokojencev, zadnji delni zbor članov od osmih aktivov Društva invalidov Slovenj Gradec. Zbora se je se je udeležilo 52 članov in 3 gostje: Stanislava Tamše, predsednica Društva invalidov Gradec, Rudi Horvat, predsednik AI Šmartno in Marijan Sedar, predsednik AI Pameče Troblje.  V kulturnem programu so sodelovale ljudske pevke Lastovke, ki so pred pričetkom uradnega dela zbora zapele tri lepe ljudske pesmi.

Zbor je pozdravil in nagovoril predsednik aktiva Tone Garb. V nadaljevanju nagovora je podal Poslovnik o načinu in delu zbora AI Sele Vrhe, katerega je zbor sprejel soglasno. Nato je podal še dnevni red zbora, kateri je bil prav tako sprejet soglasno. Na predlog kandidatov za organe zbora je predlagal: v delovno predsedstvo so bili predlagani Slavko Ošlak za predsednika in Franc Vajksler ter Slavka Borovnik za člana. Za zapisnikarja je bila predlagana Marinka Repas, za overovatelja zapisnika pa Jožica Kolar in Ivan Lesjak. V verifikacijsko komisijo so bili predlagani Drago Garb za predsednika in Vesna Ošlak in Franc Kušter za člana. Vse predlagane kandidate za organe zbora je zbor enoglasno potrdil.

Po potrditvi organov je delovno predsedstvo nadaljevalo delo po sprejetem dnevnem redu zbora. Na vrsti so bila poročila o delu aktiva za leto 2015, blagajniško poročilo, poročilo predsednice društva, predsednika Športne komisije in poročilo verifikacijske komisije.

Najprej je bilo podano poročilo o delu aktiva za leto 2015, katerega je podal predsednik aktiva Tone Garb. Zboru je poročal o vseh aktivnostih, ki so jih organizirali in izvedli v preteklem letu, prav tako tudi o aktivnostih društva, v katerih so sodelovali tudi njihovi člani.

Sledilo je blagajniško poročilo, katerega je podala Alojzija Jeromel. Navedla je skupne prihodke in odhodke aktiva, iz česar je bilo razvidno, da so bili prihodki večji od odhodkov. Navedla je tudi stroškovno ovrednotene posamezne programe.

Letno poročilo Društva invalidov Slovenj Gradec je podala predsednica društva Stanislava Tamše, dejala je, da društvo izvaja 8 posebnih socialni programov na državni ravni in jih je tudi navedla. Prav tako je navedla vse realizirane programe, ki so bili sprejeti na zboru društva za leto 2015. Poudarila je predvsem prostovoljstvo, saj so prostovoljci na nivoju društva v letu 2015 opravili skupaj 11201 prostovoljnih ur, prevozili 10740 km in da je bilo v vse programe vključenih 6811 invalidov iz društva in še 1955 zunanjih udeležencev iz drugih društev invalidov. Sledilo je še finančno poročilo za leto 2015, katero izkazuje minimalni presežek prihodkov nad odhodki.

Po podanem poročilo društva je udeležence zbora seznanila še o sprejetem Zakonu o davčnem potrjevanju računov, ki ga je sprejela Vlada RS in dejala, da predstavlja ta zakon za društvo in aktive največje težave, saj je dejavnost društva organizirana tudi na manjših teritorialnih območjih v obliki aktivov, z namenom razreševanja konkretnih problemov invalidov na tem območju. In ker ima društvo 69 poverjenikov, kateri obiskujejo člane vsak na svojem območju, bi za prejeta plačila vsakemu članu morali napisati račun za sofinanciranje programov. Za ta namen bi potrebovali kar 69 digitalnih blagajn. To pa predstavlja za društvo prevelik strošek, prav tako se jim poveča obseg dela, za poverjenike – prostovoljce pa delo še bolj zahtevno, saj že itak opravljajo prostovoljci vso delo v korist države brez kakršnega koli nadomestila.

Za poročilom predsednice je sledilo Športno poročilo Društva invalidov Slovenj Gradec, ki ga je podal predsednik Športne komisije Tone Garb Dejal je, da sodelujejo športniki v desetih športnih panogah, da je bilo v programe športa in rekreacije vključenih skupno 344 članov, od teh samo v tekmovalnem športu po koledarju ZDIS in ZŠIS POK 168 invalidov. Nanizal je tudi nekaj dobrih uvrstitev posameznikov in ekip na teh tekmovanjih, prav tako tudi dosežke in uvrstitve na društvenih, regijskih, državnih in prijateljskih tekmovanjih. Dejal je, da bodo nekateri športniki in športnice za dobro uvrstitev na teh tekmovanjih prejeli tudi priznanja Športne zveze Slovenj Gradec in da sta bila za športne dosežke v letu 2015 predlagana za plaketo Jelka Sušec in Tone Garb, nekaj športnikov pa za pisna priznanja. Na koncu je še dejal, da je ta dan potekalo v Velenju Območno tekmovanje z zračno puško v streljanju, na katerem sta se uvrstili na državno prvenstvo naši tekmovalki Jelka Sušec in Lilijana Brodej.

Pred razpravo in sprejetimi poročili je sledilo poročilo verifikacijske komisije, katerega je podala Drago Garb. Ugotovljeno je bilo, da je na zboru prisotnih 52  članov aktiva in da je zbor sklepčen, zato lahko v nadaljevanju razpravlja in odloča o podanih poročilih. Ker razprave na podana poročila ni bilo je zbor članov vsa poročila sprejel soglasno.

Po končanih in sprejetih poročilih je predsednik aktiva Tone Garb podal še program dela za leto 2016, na katerega prav tako ni bilo razprave in dodatnih predlogov, zato ga je zbor soglasno potrdil.

Sledila je še beseda gostov. Zbor sta pozdravila in na kratko nagovorila predsednik AI Šmartno Rudi Horvat in Marijan Sedar, predsednika AI Pameče Trobolj, oba sta pohvalila delo njihovih aktivnosti, jim čestitala in jim zaželela uspešno delo tudi v bodoče. Tudi predsednica društva Stanislava Tamše je ocenila, da je bilo njihovo delo uspešno in razgibano tako v društvu kot v aktivu in da so bili realizirani vsi programi za leto 2015. Vodstvu aktiva je čestitala in jim zaželela tako uspešno delo tudi v prihodnje.

Še preden pa je bil zbor končan, se je predsednik aktiva Tone Garb spomnil še na jubilantko Faniko Skok in ji za njenih častitljivih 80 let iskreno čestital, zbor pa ji skupaj zapel rojstnodnevno pesem.

Po končanem zboru je sledila večerja in prijetno druženje. Za še boljše razpoloženje pa je poskrbel Duo Smolnikar.

Stanislava Tamše

Oglejte si tudi