Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Delni zbor članov DI Slovenj Gradec - Aktiva invalidov Podgorje

V mesecu februarju se po navadi izvajajo zbori članov raznih društev in organizacij, da pregledajo delo preteklega leta in si zastavijo cilje za tekoče leto. Tako je tudi Aktiv invalidov Podgorje izvedel na Valentinovo nedeljo, 14. februarja, v Gostilni Kovač v Podgorju, za svoje člane delni zbor aktiva.
Zbora se je udeležilo 47 članov aktiva in 4 gosti – predsednica DI Slovenj Gradec Stanislava Tamše, predsednik AI Mislinja Ivan Mencinger, predsednik AI Šmartno Rudi Horvat in predsednik AI Slovenj Gradec Jože Rajšter.

Pred pričetkom uradnega dela zbora je sledil najprej kulturni program. In ker imajo v aktivu kar nekaj dobrih pevcev in pevk, so se dogovorili, da bodo v kulturnem programu sodelovali kar sami. Zapeli so dve lepi ljudski pesmi, za kar jih je zbor nagradil z velikim aplavzom.

V nadaljevanju programa je sledilo branje spisa iz Pedagoške akcije, katero razpiše vsako leto Zveza delovnih invalidov Slovenije, teme razpisa pa se vedno nanašajo na invalide. In ker v Pedagoški akciji vsako leto sodeluje tudi Osnovna šola Podgorje, se je izmed več spisov, ki so jih napisali učenci in učenke, izbral spis učenka Blažke Knap. Za lepo napisan in prebran spis je Blažka Knap prejela od predsednice aktiva Anice Pačnik skromno darilo, predsednica društva Stanislava Tamše pa ji je podelila tudi priznanje Društva invalidov Slovenj Gradec v zahvalo za sodelovanje v Pedagoški akciji.

Otvoritev zbora in pozdravni nagovor je podala predsednica aktiva Anica Pačnik, ki je hkrati podala še Poslovnik o načinu in delu zbora AI Podgorje, po sprejetju poslovnika pa še predlagala izvolitev delovnega predsedstva. V delovno predsedstvo so bili predlagani: za predsednika Vinko Lenart in za člana Jože Kotnik in Darja Mirkac. Po potrditvi je delovno predsedstvo nadaljevalo delo po sprejetem dnevnem redu zbora.

Najprej so bili podani predlogi za izvolitev zapisnikarja in dva overovatelja zapisnika ter verifikacijsko komisijo. Za zapisnikarja je bila predlagana Zvonka Juvan, za overovatelja zapisnika pa Marija Strmčnik in Mirko Detečnik. V verifikacijsko komisijo so bili predlagani: Milan Kuzman za predsednika, za člana pa Olga Novak in Branko Knap. Vse predlagane kandidate je zbor potrdil soglasno.

Po izvolitvi vseh organov so bila na vrsti poročila o delu aktiva za leto 2015, blagajniško poročilo, poročilo predsednice društva, predsednika Športne komisije in poročilo verifikacijske komisije.

Najprej je bilo podano poročilo o delu aktiva za leto 2015, katerega je podala predsednica aktiva Anica Pačnik. Zboru je poročala o vseh njihovih aktivnostih, ki so jih organizirali in izvedli, prav tako tudi o aktivnostih društva, v katerih so sodelovali tudi njihovi člani. Dejal je, da so program, ki je bil sprejet na zboru članov za leto 2015, v celoti realizirali.  

Letno poročilo Društva invalidov Slovenj Gradec je podala predsednica društva Stanislava Tamše, dejala je, da društvo izvaja 8 posebnih socialni programov na državni ravni in jih je tudi navedla. Prav tako je navedla vse realizirane programe, ki so bili sprejeti na zboru društva za leto 2015. Poudarila je predvsem prostovoljstvo, saj so prostovoljci na nivoju društva v letu 2015 opravili skupaj 11201 prostovoljnih ur, prevozili 10740 km in da je bilo v vse programe vključenih 6811 invalidov iz društva in še 1955 zunanjih udeležencev iz drugih društev invalidov. Sledilo je še finančno poročilo za leto 2015, katero izkazuje minimalni presežek prihodkov nad odhodki. Za pomoč, podporo in sodelovanje se je zahvalila ZDIS, MO Slovenj Gradec, Občini Mislinja in vsem donatorjem ter sponzorjem za finančno podporo.

Po podanem poročilo društva je udeležence zbora seznanila še o sprejetem Zakonu o davčnem potrjevanju računov, ki ga je sprejela Vlada RS in dejala, da predstavlja ta zakon za društvo in aktive največje težave, saj je dejavnost društva organizirana tudi na manjših teritorialnih območjih v obliki aktivov, z namenom razreševanja konkretnih problemov invalidov na tem območju. In ker ima društvo 69 poverjenikov, kateri obiskujejo člane vsak na svojem območju, bi za prejeta plačila vsakemu članu morali napisati račun za sofinanciranje programov. Za ta namen bi potrebovali kar 69 digitalnih blagajn. To pa predstavlja za društvo prevelik strošek, za poverjenike – prostovoljce pa delo še bolj zahtevno, saj že itak opravljajo prostovoljci vso delo v korist države brez kakršnega koli nadomestila.

Za poročilom predsednice je sledilo Športno poročilo Društva invalidov Slovenj Gradec, ki ga je v imenu predsednika Športne komisije Toneta Garba podala predsednica društva Stanislava Tamše. Dejala je, da sodelujejo športniki v desetih športnih panogah, da je bilo v programe športa in rekreacije vključenih skupno 344 članov, od teh samo v tekmovalnem športu po koledarju ZDIS in ZŠIS POK 168 invalidov. Nanizala je tudi nekaj uvrstitev posameznikov in ekip na teh tekmovanjih, prav tako tudi dosežke in uvrstitve na društvenih, regijskih in prijateljskih tekmovanjih.

Po poročilu verifikacijske komisije, ki je ugotovila, da je zbor sklepčen, so bila vsa poročila za leto 2015 dan dana v razpravo in potrditev. Ker razprave ni bilo je zbor vsa poročila soglasno potrdil.

Po končanih in sprejetih poročilih je predsednica aktiva Anica Pačnik podala še program dela za leto 2016, katerega je zbor prav tako soglasno potrdil.

Pred zaključkom zbora je sledila še beseda gostov. Zbor so pozdravili prisotni predstavniki aktivov DI Slovenj Gradec Ivo Mencinger, predsednik AI Mislinja, Jože Rajšter, predsednik AI Slovenj Gradec in Rudi Horvat, predsednik AI Šmartno. Za uspešno in opravljeno delo v aktivu so jim čestitali, kar so jim zaželeli tudi v bodoče.

Po končanem zboru je sledilo kosilo in prijetno druženje ob zvokih frajtonarice, na katero je igral Klemen Knez.

Stanislava Tamše

Oglejte si tudi