Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
8°C
JUTRI
20°C
9°C
Oceni objavo

Priznanje Japonske Slovenj Gradcu

V petek, 12. oktobra, sta bili Mestna občina Slovenj Gradec in slovenjgraška Gimnazija deležni izjemne časti.

Ob 20. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo, je namreč japonski veleposlanik v Sloveniji, njegova ekscelenca Toshimitsu Ishigure, priredil sprejem za povabljene goste, diplomate in predstavnike vlade, gospodarstva ter ostale, ki so kakorkoli prispevali k vzpostavitvi in krepitvi sicer izvrstnih diplomatskih in kulturnih, čedalje bolj pa tudi gospodarskih stikov med državama.

Ob tej priložnosti je japonski veleposlanik podelil tudi tri posebna priznanja, ki so jih prejeli Mestna občina Slovenj Gradec, ki je doslej edino slovensko mesto, ki je sklenilo partnerstvo s kakšnim od japonskih mest; od leta 2000, ko je bilo partnerstvo formalno sklenjeno, Slovenj Gradec in Myoko gojita pristne odnose, ki so se razširili tudi na redne letne izmenjave obiskov dijakinj in dijakov gimnazij iz Slovenj Gradca in Myoka, zaradi česar je veleposlanik podelil priznanje tudi tej slovenjgraški izobraževalni ustanovi.

Prejemnik tretjega priznanja pa je bil oddelek za azijske študije Filozofske fakultete v Ljubljani, ki s svojim oddelkom japonologije izjemno prispeva k izgradnji odnosov med državama.

Priznanja so iz rok veleposlanika Ishigureja prevzeli župan Andrej Čas v imenu Mestne občine Slovenj Gradec, mag. Stane Berzelak, ravnatelj,  v imenu slovenjgraške Gimnazije ter prof. dr. Andrej Černe, dekan Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

MOSG/DS

 

Oglejte si tudi