Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Ob 50. obletnici smrti Franca Ksaverja Meška

Enajstega januarja mineva 50 let od smrti pesnika, pisatelja, dramatika in duhovnika Franca Ksaverja Meška.
Franc Ksaver Meško se je rodil 28. oktobra 1874 v Zgornjih Ključarovcih pri Ormožu v kmečki družini. Leta 1898 je bil posvečen v duhovnika. Kot kaplan in pozneje župnik je služboval v različnih krajih, na slovenskem Koroškem najprej dve leti  v Šentanelu, leta 1921 pa je v upravljanje  dobil župnijo pri sv. Roku na Selah, kjer je ostal vse do svoje smrti, 11. januarja 1964. Na pokopališču  ob cerkvi sv. Roka je tudi pokopan.
Leta 1924 ga je slovenjgraški mestni svet razglasil za častnega občana mesta Slovenj Gradec, mestna čitalnica pa za častnega člana. V Slovenj Gradcu so leta 1930 preimenovali Cerkveno ulico v Meškovo ulico, mestna knjižnica pa je leta 1974 splošnemu imenu dodala še njegovo ime – Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec.  Leta 1984 je kipar Rade Nikolič izdelal Meškov doprsni kip, ki  so ga ob 120-letnici njegovega rojstva in 30-letnici smrti postavili pred cerkvijo sv. Duha v Slovenj Gradcu.
Meško je pisal pesmi, povesti, romane, novele, črtice, drame in mladinske pripovedi, s svojim bogatim in raznolikim opusom pa je vplival na pisatelje, kot so bili Miško Kranjec, Anton Ingolič in Prežihov Voranc.

V prostorih Koroškega pokrajinskega muzeja v Slovenj Gradcu je urejena spominska soba, v kateri  so ohranjeni nekateri njegovi osebni predmeti, del njegove knjižnice ter primeri objav njegovih leposlovnih del Na poljani, Kam plovemo in Ob tihih večerih, Mladim srcem in drugo. Na območju Sel in Vrh pa je označena  Meškova pohodniška pot, ki poteka od cerkve sv. Roka do cerkve sv. Neže po poteh,  ki jih je Meško  kot duhovnik sam velikokrat prehodil. Na Selah že skoraj petdeset let deluje tudi moški pevski zbor, ki si je nadel ime po Mešku.

V letošnjem letu bodo ob 50. obletnici smrti in 140. obletnici rojstva Ksaverja Meška skozi vse leto v Slovenj Gradcu potekale razne spominske slovesnosti. Župnijski urad Slovenj Gradec na obletnico smrti, v soboto 11. januarja ob 18.30 uri, pripravlja na Selah spominsko sveto mašo s somaševanjem.  Spominska maša na Selah bo tudi v nedeljo, 12. januarja ob 11.00 uri. Naslednjo soboto, 18. januarja bo na Selah potekal  tradicionalni nočni pohod po Meškovi poti v organizaciji Turističnega društva MURN,  spomin na Meška pa bodo obudili  tudi ob prazniku Vaške skupnosti Sele-Vrhe v nedeljo 19. januarja; prireditev  bo potekala v Domu krajanov na Selah.
V mesecu februarju bo spominska slovesnost  potekala  v Koroškem pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu,  jeseni pa bodo osrednje prireditve ob obletnici rojstva potekale tudi v Knjižnici Ksaverja Meška.

Oglejte si tudi