Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
2°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

KOLO POVEZUJE

Prireditev KOLO POVEZUJE - dogodek Festivala drugačnosti, smo prestavljali in jo končno izvedli v nedeljo, 2.10.2022.

Sicer je vedno v terminu tedna praznika občine in Evropskega tedna mobilnosti, a letos smo jo zaradi vremenskih razmer prestavljali. To leto smo ji nadeli še sporočilno noto – varnost v prometu, saj poteka akcija AVP – Bodi viden, bodi previden. Ne samo, da imamo vedno odlične spremljevalce, ki umirjajo promet in nas varno usmerjajo na mestih, kjer kolesarska pot preči lokalne ceste, da imamo spremljevalna vozila, da nam pred vožnjo kolesa pregleda  serviser, ampak vedno tudi posvetimo posebno pozornost novitetam in opomnikom o varnosti v prometu. Nagovorili so nas predsednik Društva paraplegikov Koroške Damjan Hovnik, podžupan mestne občine Slovenj Gradec dr. Peter Pungartnik, Peter Zajc iz RRA Koroška in organizator Festivala drugačnosti Stojan Rozman. Podžupan nas je tokrat nagovoril tudi kot predavatelj s področja varnosti v prometu. Zahvalil se je našemu društvu in tudi sicer »kolesarskim« zanesenjakom iz društev invalidov za dobro sodelovanje tudi predlogom za izboljšanje varnosti invalidov v prometu v občini. Poudaril je tudi vidnost, posebno v teh krajših dnevih. 

G. Peter Zajc je predstavil delo in aktivnosti RRA Koroške na področju razvoja bolj trajnostnih oblik mobilnosti. Izpostavil je pomen vzpostavljanja celovitega in za uporabnike varnega kolesarskega omrežja v regiji, povezovanja s sistemom javnega potniškega prometa ter pomena upravljanja mobilnosti, za kar si prizadevajo tudi v aktualnem projektu ReMOBIL. 

Zbrani iz različnih društev – Društva diabetikov – Polžki, Planinsko društvo, Koronarnega kluba, Društva upokojencev … smo se odpravili v Mislinjo. Veseli smo bili prenovljenih in novih delov kolesarske poti skozi mesto. Kolesarsko stezo smo zapustili na novejšem prehodu državne ceste in šli po lokalni cesti, ki je bila nedavno tega prekrita z asfaltno podlago. Res pohvalno, da se je uredila povezava kolesarska steza in pločnik pri Dovžah ter se tako omogočil normalni pristop te žile mobilnosti in z semaforjem ter razsvetljavo zagotovila večja varnost pešcev in kolesarjev. Na poti nazaj smo ugotavljali veliko pozornost drugih kolesarjev do naše kolone ter res primerno vedenje do nas. Nekateri so tudi sami pristopili in pomagali pri varovanju in opozarjanju drugih udeležencev v prometu. Druženje smo začeli z zajtrkom na terasi MKC-Hostla in zaključili tudi tam z kosilom iz restavracije Preša.

Oglejte si tudi