Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za petek, 20.10.2017

pretežno jasno
Ponoči bo precej jasno, predvsem ponekod na Primorskem in na severovzhodu države bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 8, na Primorskem okoli 10 stopinj C.
4°C | 20°C
sobota, 21.10.2017
5°C | 18°C
nedelja, 22.10.2017
7°C | 16°C
ponedeljek, 23.10.2017
4°C | 12°C
Opozorila
Četrtek, 19.10.2017 ob 19h
Dodatnega opozorila ni.
4°C
20°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Občinske Gasilci in zaščita

Informacije za javnost v zvezi z vremenskimi ......


GASILCI IN ZAŠČITA

| |
05.02.2014      16:18
A A

Informacije za javnost v zvezi z vremenskimi razmerami na območju MO Slovenj Gradec - aktualizirano


Slovenj Gradec, 3. 2. 2014 – V soboto in še posebej v nedeljo zjutraj je vremenska ujma v obliki ledenega dežja povzročila izjemno škodo na območju celotne Mestne občine Slovenj Gradec. Led, ki se je nabiral na drevesih in daljnovodih, je v mnogih območjih MOSG tudi prekinil dobavo električne energije, zaradi česar so določena območja že dlje časa brez elektrike. Oskrba z vodo za enkrat po podatkih, s katerimi razpolagamo, ni motena.


Deli:

12. FEBRUAR 2014

Zaradi padlega drevja in vejevja ob vodotoku Mislinja poteka odstranjevanje le tega pri čemer sodeluje tudi 20 vojakov iz vojašnice Celje. Dela bodo potekala tudi v petek 14. 2. 2014.

 

10. FEBRUAR 2014

Danes sta na terenu dve ekipi gozdarjev in 20 vojakov iz vojašnice Celje, lokacija cesta Velunje ter Razbor.


7. FEBRUAR 2014

Danes ob 9. uri je štab Civilne zaščite MOSG sprejel enoto vojakov Slovenske vojske iz vojašnice Celje, ki bodo na pomoč pri normalizaciji prevoznosti lokalnih cest priskočili na dveh lokacijah, in sicer v Razborju in na Rahtelu, za kar se jim Mestna občina Slovenj Gradec v imenu občank in občanov tudi zahvaljuje.

 

6. FEBRUAR 2014

Štab CZ je včeraj ob 16.30 uri predal enoti Elektra Celje 2 generatorja moči 20 kW, 1 generator moči 60 kW in en generator moči 110 kw, ki so prispeli iz Avstrije in ki jih je posodilo podjetje Kostman d.o.o., preko svojega matičnega podjetja v Avstriji. Danes pa bo enoti Elektra Celja predan generator moči 220kW, ki bo postavljen na Selovcu pri Sv. Neži, ki ga je posodilo podjetje Verdis d.o.o.

 

5. FEBRUAR 2014

Ekipe na terenu še vedno čistijo cestišča in odstranjujejo drevje, ki ogroža stanovanjske objekte. Precejšnje število gospodinjstev je še vedno brez električne energije. Ekipe elektrodistributerja se trudijo odpravljati okvare na daljinskem razvodu, na terenu pa je tudi večje število agregatov, ki zagotavljajo nujno dobavo elektrike gospodinjstvom. Zaradi večjega števila agregatov, ki obratujejo, je potrebno upoštevati navodila o rabi agregatov ter se zavedati, da je uporaba agregatov v zaprtem prostoru smrtno nevarna zaradi sproščanja ogljikovega monoksida. Navodila o varni rabi agregatov najdete v tej datoteki: Nevarnosti nastanka ogljikovega monoksida (preventiva)

Štab CZ je s težavo dobil 12 agregatov, ki jih je razdelil poveljnikom posameznih Gasilskim društev na območjih, kjer še vedno ni električne energije.

Seznam

PGD Pameče – 1 kos

PGD Stari trg – 1 kos

PGD Golavabuka – 2 kos

PGD Podgorje – 3 kosi

PGD Raduše – 1 kos

PGD Sele – 2 kos

OŠ Razbor – 1 kos

Partizanski dom – 1 kos

Z lastnimi agregati razpolagajo tudi posamezna Gasilska društva, ki so jih že razdelili med ljudi tako, da je trenutno razdeljenih 22 agregatov.

 

4. FEBRUAR 2014

Štab CZ MOSG se je sestal že v jutranjih urah in se seznanil s situacijo na terenu po poročilih pristojnih služb in ekip, ki so preko noči odstranjevale posledice žledoloma.

Dobava električne energije v hribovitih terenih je še naprej onemogočena ali motena. Brez električne energije je še vedno del Pameč, del Sel, naselje pod Graško goro, Vodriž, del Mislinjske dobrave, del Golavabuke, Razbor, skratka oddaljenejše vaške skupnosti. Štab CZ MOSG razpolaga z nekaj manjšimi agregati, dodatni agregati bodo prispeli še jutri zjutraj, namenjeni pa bodo za nujne primere. Po podatkih, s katerimi razpolagamo, nihče od občanov ni izkoristil možnosti nastanitve v Mladinskemu hostlu.

Glavne prometnice so prevozne, na lokalnih cestah je zagotovljena minimalna prevoznost za osebna vozila, vendar se stanje venomer spreminja, saj se drevje sproti podira na cestišča. Do nadaljnjega bodo vsi šolski prevozi odpovedani. Še posebej pozivamo voznike motornih vozil, ki vozijo na ogroženih območji, da so pozorni na padajoče vejevje in drevje. Gozdno gospodarstvo Slovenj Gradec je v ta namen priskočilo na pomoč s svojo strokovno usposobljeno ekipo in mehanizacijo, odstranjujejo pa drevje, ki neposredno ogroža bivalne objekte ali pada na cestišča. Ekipe gasilcev, elektrodistributerja, cestni vzdrževalci so tudi danes od jutra na terenu in odpravljajo posledice škode, vendar je delo dolgotrajno predvsem zaradi dejstva, da do žledoloma prihaja ves čas in se je potrebno vračati na območja, ki so sicer že bila sanirana.

Pouk v šolah poteka, vendar so iz objektov, kjer ni zagotovljene električne energije ali ogrevanja, pouk oz. učence preusmerili v matične šole (Razbor odpade, Šmiklavž v Podgorju). Srednje šole imajo pouk. Vrtci obratujejo. Glasbena šola prav tako.

Še v vedno je v veljavi navodilo o omejitvi gibanja v naravi ter posebna pozornost pri gibanju pod ostrešji (nevarnost poškodb zaradi padca ledu ali snega, čeprav smo v strnjenih naseljih s pomočjo dvigal ves dan odstranjevali ledene sveče in sneg).

Župan Mestne občine Slovenj Gradec, Andrej Čas, se iskreno zahvaljuje vsem ekipam, ki so požrtvovalno pristopile k aktivnostim odstranjevanja posledic škode, danes pa si je na terenu tudi ogledal dejanske posledice žledoloma na širšem območju Mestne občine Slovenj Gradec. Zahvaljuje se tudi vsem občankam in občanom, ki so nesebično priskočili na pomoč vzdrževalcem, ki v danih razmerah niso mogli zagotoviti ustreznega komunalnega servisa. Opozarja, da je varnost na prvem mestu in da je potrebno storiti vse, da pri sanaciji ne bi prihajalo do poškodb ekip, ki so na terenu.

 

 3. FEBRUAR 2014

AKTUALNE INFORMACIJE:

 

12.20:

Štab Civilne zaščite Mestne občine Slovenj Gradec obvešča občane, da je v času izrednih vremenskih razmer, ko so številna gospodinjstva ostala brez električne energije in nekatera celo brez vsake možnosti ogrevanja, za najnujnejše primere do izboljšanja ter ponovne vzpostavitve njihovih bivanjskih razmer omogočila začasno bivanje v Hostlu Slovenj Gradec najhuje prizadetim družinam. Ker je prostor omejen, imajo prednost družine z majhnimi otroki. Za informacije, prosimo, pokličite na telefonsko številko (02) 88 121 10.

 

12.37:

Štab Civilne zaščite MOSG sporoča, da tudi jutri organiziranih prevozov šolskih otrok zaradi razmer na cestišču ne bo. Šolam prepušča v odločanje organizacijo pouka glede na možnosti (dobava elektrike, ogrevanja itd.) in glede na predvideno udeležbo otrok pri pouku. Po podatkih, ki jih imamo, jutri matične šole načeloma lahko organizirajo pouk za učence, ki v šolo lahko pridejo in torej brez učencev, ki se zaradi oddaljenosti in odpovedanih prevozov v šolo pouka ne bi mogli udeležiti.

 

12.42:

Novice s terena - ekipe PGD, ki sanirajo polomljeno drevje so izčrpane, zato bomo za pomoč zaprosili inženirsko enoto Slovenske vojske. V upanju, da nam bodo lahko priskočili na pomoč smo o tej potrebi obvestili RECO, ki bo posredoval pri MORS za razporeditev enot na naše območje.

 

13.00:

Načrtovan sestanek s predstavniki Elektra.

 

13.12
Štab CZ MOSG je posredoval zaprosilo za enoto vojakov za pomoč pri odstranjevanju drevja. 

 

13.55 
Štab civilne zaščite MOSG obvešča vse prevoznike, da Mestna občina Slovenj Gradec zaradi varnosti otrok do nadaljnjega odpoveduje vse organizirane prevoze otrok v šolo. Obvestili vas bomo, ko se bodo prevozi lahko začeli ponovno varno izvajati.


14.10
VVZ SLOVENJ GRADEC sporoča, da bo v torek, 4. 2. 2014, za starše, ki potrebujejo varstvo za otroke odprta enota v Mislinji, ki je namenjena tudi oddelku vrtca iz OŠ Mislinja ter oddelku vrtca Dolič. V Mestni občini Slovenj Gradcu bodo odprte vse enote VVZ Slovenj Gradec.

 

Že v nedeljo, 2. 2. 2014, sta Civilna zaščita in župan Mestne občine Slovenj Gradec obvestila vse občanke in občane, da je zaradi vremenskih razmer  zadrževanje v naravi izjemno, še posebej v gozdovih pa tudi življenjsko nevarno. Enote prostovoljnih gasilskih društev in Civilne zaščite Mestne občine Slovenj Gradec so območju MOSG ves čas od sobote dalje izvajale aktivnosti v zvezi z odpravo posledic vremenske ujme, ki je v obliki žleda in ledu povzročala ekstremno škodo v gozdovih, posledično daljnovodih, vsa razpoložljiva mehanizacija pa je bila tudi napotena na teren, kjer so odpravljali posledice lomljenja dreves in ogrožanja življenj in premoženja naših občank in občanov. Ker je obseg posledic ledenih nalivov precejšen, je nemogoče v kratkem času normalizirati stanje na lokalnih in gozdnih cestah, zato občanke in občane prosijo za razumevanje, predvsem pa za razum, ki v danih razmerah narekuje izogibanje aktivnostim in vožnji, saj bi lahko prišlo do hujših poškodb in  življenjske ogroženosti občank in občanov. Tudi vzdrževalci cest sporočajo občankam in občanom, da zaradi vremenskih razmer ne morejo zagotavljati ustrezne prometne varnosti in prevoznosti vseh lokalnih in gozdnih cest, zaradi tega občanom odsvetujejo vožnjo do normalizacije razmer na voziščih. V MOSG je bilo aktiviranih vseh 10 gasilskih društev in občinski štab CZ ter pogodbeni izvajalci CZ z gradbeno mehanizacijo. Skupno je bilo v dveh dneh aktiviranih okoli 300 ljudi.

 

Še vedno je otežen ali onemogočen promet na lokalnih cestah na območju: 

- Pameč

- Sel in Vrh

- Brd

- Golavabuke

- cesta Slovenj Gradec – Kope

- cesta Slovenj Gradec – Rahtel

- cesta Slovenj Gradec – Gmajna

 

 

Zaradi razmer na voziščih in bistveno zmanjšane prometne varnosti so danes, v ponedeljek, 3. 2.2014, moteni oz. odpovedani tudi prevozi šolskih otrok.

 

Župan Mestne občine Slovenj Gradec, Andrej Čas, je že v soboto v večernih urah opravil razgovore s pristojnimi za sanacijo posledic škode in se seznanil z aktivnostmi štaba Civilne zaščite, ki je že v soboto v večernih urah koordinirala aktivnosti PGD in JKP. Danes zjutraj se je v prostorih Urada župana sestal razširjeni občinski štab za Civilno zaščito in izdal dodatne napotke ekipam na terenu. Mestna občina Slovenj Gradec je javnost na lokalno običajen način obvestila o razmerah in izdala vrsto navodil glede gibanja v naravi, vožnje po lokalnih in gozdnih cestah, vodstvo občine pa je pristopilo tudi k reševanju problemov za najbolj izpostavljene skupine občank in občanov:

 

-          terensko intervencijsko odstranjevanje dreves, ki ogrožajo stanovanjske objekte in varnost prebivalstva

-          odprava posledic lomljenja dreves na lokalnih cestah

-          organizacija nujnih prevozov prebivalstva

-          organizacija nabave grelnih teles (plinskih) za območja brez elektrike

-          organizacija nastanitve najbolj ogroženih zaradi mraza v mladinskem hostlu

 

Zaradi vremenskih razmer so vse šole na območju Mestne občine Slovenj Gradec zaprte. Na vseh matičnih šolah je poskrbljeno za varstvo za nujne primere. Zaprte so tudi naslednje enote VVZ Slovenj Gradec: Šmartno, Podgorje, Sele, Pameče in Legen ter enota Mislinja, oddelek na OŠ Mislinja in oddelek na OŠ Dolič. Enoti Maistrova in Celjska sta odprti. Starši, iz enot, ki bodo zaprte in potrebujejo varstvo, lahko otroke pripeljejo na enoto Maistrova. Kot rečeno tudi ni pouka na srednjih in glasbenih šolah.

 

Vsa razpoložljiva mehanizacija in osebje je na terenu, kjer se trudijo za čim hitrejšo odpravo posledic padavin. Župan Mestne občine Slovenj Gradec, Andrej Čas, pa poziva občanke in občane k razumevanju in strpnosti, predvsem pa tudi k pomoči pri čiščenju pločnikov ali dovozov in odstranitvi manjših odpadlih vej tam, kjer je to varno, saj v takšnih razmerah ni mogoče zagotoviti ustreznih komunalnih storitev na vseh lokacijah naenkrat. Župan prav tako opozarja, da je varnost ljudi na prvem mestu in da se naj občanke in občani raje zadržujejo doma, kot pa da bi se izpostavljali možnim poškodbam zaradi poledice, lomljenja vej in dreves ter padanja ledenih sveč oziroma snega z ostrešij.

 

Odnosi z javnostmi MOSG
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Slovenj Gradec!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Virtualni asistent
Občinsko glasilo Slovenj Gradec
Številka: 52
Izšla: 25.04.2017
Poglej Pdf
Koledar dogodkov Preglej vse
Oktober 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
21.10.2017 | Kino
Rdeči pes Modri
21.10.2017 | Kino
Geovihar
21.10.2017 | Kino
Srečen smrtni dan
26.10.2017 | Tečaji in delavnice
VABILO NA PREDAVANJE
26.10.2017 | Šport
Thor: Ragnarok
28.10.2017 | Umetnost
Bernekerjeva ustvarjalnica: Mali koraki na veliki poti
28.10.2017 | Kino
Vesela pošastna družina (sinhronizirano)
28.10.2017 | Kino
Thor: Ragnarok
28.10.2017 | Kino
Žaga 8
Pokaži več
Skrij

Milan Koren
Milan Koren
00000