Logo MojaObčina.si

Slovenj Gradec

DANES
18°C
7°C
JUTRI
20°C
5°C

Slovenjegraška knjiga avtorjev R. Kolar in Ošlak

"Ta knjiga je tudi dokument včasih nedojete resnice, da veličina ni vedno v sorazmerju z velikostjo in da biti na geografskem robu ne pomeni tudi biti nujno na robu tega, kar sestavlja človekovo in narodovo bistvo."

Pri Slovenski matici je še zmeraj možno dobiti zanimivo knjigo o Slovenj Gradcu in Slovenjgradčanih z naslovom "Slovenjegraška knjiga" avtorjev Nika R. Kolarja in mag.Vinka Ošlaka. 

Tako jo predstavljajo: Slovenjegraška knjiga, ki sta jo uredila Niko R. Kolar in Vinko Ošlak, ni zgodovinska monografija o mestu, čeprav je v knjigi vendar veliko zgodovinskega gradiva; ni sistematičen pregled umetniškega poustvarjanja, čeprav je knjiga bogata umetniških dosežkov in prikazov skozi zgodovino obravnavanega mesta. Je tudi leksikon najpomembnejših osebnosti obravnavanega mesta, ki so dala mestu zgodovinski in aktualni pomen, knjigi pa barvitost in zanimivost. Poudarek knjige je tudi na literarnem prikazu stvari in dogodkov, oseb in tudi gostov, ki sestavljajo korpus zanimivosti in vznemirljivosti obravnavanega mesta. Mesto se lahko izkaže celo v literarni dvojezičnosti, saj je v njem živel avstrijski pesnik nemškega jezika Ernst Goll, ki je v knjigi tudi dovolj počaščeno zastopan. Specifika slovenjegraške kulture pa je likovna umetnost, saj so tu doma tako močne umetniške osebnosti, kakor kipar Franc Berneker ali slikar Jože Tisnikar, vsekakor pa tudi likovni pedagog, izreden galerist in tudi sam slikar in odličen portretist prof. Karel Pečko. Ta knjiga je tudi dokument včasih nedojete resnice, da veličina ni vedno v sorazmerju z velikostjo in da biti na geografskem robu ne pomeni tudi biti nujno na robu tega, kar sestavlja človekovo in narodovo bistvo. 

Sliko za naslovnico knjige je prispeval akademski slikar Karel Pečko, čigar 100. obletnico rojstva v Slovenj Gradcu praznujemo v letošnjem letu. (AP) 

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi