Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
10°C
JUTRI
10°C
1°C
Oceni objavo

SKULPTURA NEKE PRIPOVEDI

Društvo ljubiteljev knjig Meškova bukvarna in Ekološko društvo Slovenj Gradec z roko v roki izvajata projekte na različnih področjih. Skupni imenovalec vseh je, poleg mnogoštevilnih skupnih članov, tudi ljubezen do kulturne dediščine. Tokrat jim je prisluhnila tudi Knjižnica Ksaverja Meška, ki je zbrala ter na ogled postavila razstavo lesenih skulptur našega sokrajana Jožeta Ješovnika.

Nemalokrat ob rušitvi ali izselitvi objektov roma na smetišče veliko stvari, ki so zelo vredne tudi z vidika ohranjanja  kulturne dediščine. Včasih je to kakšen ročno izdelan gumb (etnološka dediščina) na starem oblačilu, umetniška grafika, kos pohištva, knjiga in še bi lahko naštevali. V treh letih izkušenj s selitvami sta društvi sestavili ekipo, ki ljudem olajša praznjenje hiš. Vsi delajo kot prostovoljci. Na ta način sta se ohranili grafiki priznanega slovenskega slikarja, akademika Janeza Bernika in našega sokrajana Franca Berhtolda.
Tokrat so ob pomoči Knjižnice Ksaverja Meška Slovenj Gradec združili moči ter uspeli poleg knjige svetnikov iz leta 1853 rešti tudi lesene skulpture Jožeta Ješovnika (1926-2020). V Knjižnici Ksaverja Meška bodo na ogled do konca marca 2021.

Oglejte si tudi