Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
0°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

Pozdrav poletju

Vedrinovci že nekaj let organiziramo skupaj s Pokrajinskim koroškim muzejem srečanje pri cerkvi Sv. Filipa in Jakoba na Golavabuki. Mnogi se do cerkve Sv. Filipa in Jakoba sprehodijo skozi jutranje prebujanje gozda, drugi, predvsem tisti, ki imajo obveznosti v službi, pa se do cerkvice pripeljejo z avtomobilom.

Poletni kres je bil za naše prednike pomemben dan v letu. Sonce za nekaj dni 'obstane' na nebu. Z njim se začne poletje. Prihaja čas žetve, da semena, ki smo jih posejali tudi požanjemo. Na poletni solsticij, 21. junija, smo v cerkvi sv. Filipa in Jakoba v Golavabuki skupaj dočakali sončni vzhod. Saj prvi sončni žarki, ki posijejo skozi vzhodno okno prezbiterija, mistično osvetlijo fresko sv. Marije in naznanijo začetek druge polovice leta.

Čeprav se že nekaj let srečujemo med 21. in 24. junijem pri cerkvi sv. Filipa in Jakoba, nam Brigita Rajšter iz Koroškega pokrajinskega muzeja vedno pove nekaj novega in zanimivega o starih običajih in o življenju ljudi v starih časih. Na koncu smo še malo poklepetali, popili jutranjo kavico in se posladkali s pecivom. Se vidimo naslednje leto ob istem času na istem mestu.

Oglejte si tudi