Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
0°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

Pr`nas se dôro jé

V letošnjem šolskem letu je Druga osnovna šola Slovenj Gradec sodelovala na 27. državnem festivalu Turizmu pomaga lastna glava, katerega tema je bila Potuj z jezikom. Naša naloga je bila povezati kulinariko in jezik ter ljudi s tem popeljati po naših krajih in okolici. Sodelovali so učenci sedmih, osmih in devetih razredov.

Učenci so pripravili turistično nalogo, ki so jo naslovili Pr`nas se dôro jé. Cilj naloge je ohraniti tradicijo pripravljanja jedi, značilnih za Slovenj Gradec in okolico, in spodbuditi širše zanimanje za našo kulinariko oz. za tradicionalno ljudsko prehrano, saj se pojavlja vedno več restavracij s tujo ali hitro prehrano, pa tudi doma kuhamo vedno več hitro pripravljenih jedi. Hiter način življenja močno spreminja naše prehranjevalne navade. Zaradi tega so učenci s pomočjo babic, drugih sorodnikov in meščanov zbrali podatke o prehrani in prehranjevalnih navadah v Slovenj Gradcu in bližnji okolici v 60. letih 20. stoletja. Ugotovili so, da se večina jedi, ki so jih pripravljali takrat, še vedno pripravlja, predvsem so to nedeljski in praznični jedilniki, spremenil pa se je način pridobivanja hrane, saj so se družine pred petdesetimi leti prehranjevale z živili domače pridelave in so bile vezane na sezonske pridelke, danes pa lahko ne glede na letni čas kupimo, karkoli si zaželimo. Učenci so poleg tega raziskali tudi običaje, ki spremljajo določene jedi oz. praznike, kje in kako so shranjevali hrano, kje so dobivali recepte, ali so že obstajali kuharski tečaji, kdaj so bili posamezni obroki …

Da bi se naše lokalne jedi še naprej ohranjale, so učenci pripravili knjižico, v kateri so zapisali recepte jedi, ki so jih v preteklosti pogosteje pripravljali v Slovenj Gradcu in okolici: koroški šarkelj, kvočevi nudlni, mežerli, hrenov zos, ajdovi žganci, ubernenik in nadevana pečenka. Posneli so tudi »kuharsko oddajo« o peki koroškega šarklja na tradicionalen in moderen način, ob tem pa so razpravljali o etnološkem ozadju šarklja. Pogovarjali so se v našem narečju, da se tudi to ohrani. V prihodnje bodo na enak način posneli pripravo za še več lokalnih jedi.

Vse to so učenci predstavili 26. marca 2013 na turistični tržnici v Mariboru in prejeli bronasto priznanje. Udeležili so se tudi kviza narečnih izrazov, katere so posredovale vse sodelujoče šole. Tako so se med njimi znašle tudi koroške besede, kot so firtoh, grumpi, zelhanje, ponovca, tištoh, talir, ajmer, šamerli, južina, froštik, širakl, krap … Obiskovalci so na stojnici naše šole lahko pokusili koroški šarkelj, mednje pa so učenci delili tudi recepte za pripravo le-tega.

Na festival so se učenci pripravljali pod mentorstvom Suzane Planšak in Nine Popič v okviru projekta Popestrimo šolo. Sodelovali so: Julija Dobnik, Lara Jeromel, Aleks Jurhar, Hana Klančnik, Doroteja Lužnik, Tinkara Ošlovnik, Lara Plevnik in Ožbej Vene.

 

Nina Popič

 

 

Oglejte si tudi