Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
3°C
JUTRI
25°C
5°C
Oceni objavo

Župan predstavil načrte za leto 2024

Na začetku januarja je v Dobovi potekala tradicionalna novinarska konferenca županov občin posavske regije.

Ivan Molan, župan Občine Brežice, Franjo Debelak, župan Občine Bistrica ob Sotli, Robert Zagorc, župan Občine Kostanjevica na Krki, Janez Kerin, župan Mestne občine Krško, Tomaž Režun, župan Občine Radeče, in Srečko Ocvirk, župan Občine Sevnica so predstavili ključne rezultate dela v preteklem letu in načrte za delo v letu 2024. Novinarjem, urednikom in preostalim predstavnikom medijev so se zahvalili za dobro sodelovanje ter uravnoteženo in kakovostno poročanje. Z odgovornim delom mediji pomembno uresničujejo pravico javnosti do obveščenosti, hkrati pa so eden ključnih dejavnikov družbenega povezovanja. 

V občini Sevnica se bodo letos nadaljevali projekti, načrtujemo pa tudi nove investicije. Poglavitna usmeritev Občine Sevnica pri načrtovanju projektov je omogočanje enakomernega razvoja vseh krajev občine ob upoštevanju izraženih potreb v lokalnem prostoru. S sistematičnimi posodobitvami ključne infrastrukture se nadaljuje investicijski cikel, usmerjen v ureditve cestnoprometne mreže, komunalne infrastrukture in objektov družbenih dejavnosti.

V prvi polovici tega leta se bodo nadaljevali tekoči projekti. V zaključni fazi je gradnja nove OŠ Ane Gale Sevnica. V sklopu projekta bo poleg gradnje novega objekta urejena tudi okolica šolskega kompleksa z dodatnimi parkirnimi mesti ter nadstreškom in skladiščem za potrebe športne dvorane.

Po koncu okoljevarstvenega moratorija bodo stekla dela za gradnjo mostov čez reko Hinjo v Krmelju. Mostova bosta nadomestila dotrajano premostitveno infrastrukturo, v neposredni okolici mostov pa je načrtovana dodatna prometna in protipoplavna ureditev.

Letos pričakujemo dobavo gasilskega vozila z lestvijo za gašenje in reševanje z višin GVCZD-1, ki ga bo pod okriljem Gasilske zveze Sevnica upravljalo Prostovoljno gasilsko društvo Sevnica. Uporaba vozila bo na podlagi podpisanega sporazuma ob občini Sevnica namenjena tudi občini Radeče, če bo treba, pa ga bodo lahko uporabljali  občani in tudi v industriji z večjimi in zahtevnejšimi objekti, ki potrebujejo drugačen pristop k reševanju.

Strateški partnerski projekti

Občina Sevnica kot partner sodeluje pri več strateško pomembnih projektih, ki so ključni za dolgoročni razvoj v lokalnem prostoru. Kot poglavitne infrastrukturne projekte je treba izpostaviti rekonstrukcijo regionalne ceste Šentjanž–Glino, gradnjo mostu čez Savo na Logu in rekonstrukcijo križišča v krožišče na Radni. Občina Sevnica pri teh projektih sodeluje kot partner, nosilec pa je Direkcija RS za infrastrukturo.

Velik pomen ima tudi načrtovana celostna obnova Železniške postaje Sevnica, ki bo širše območje transformirala v sodobno in široko dostopno multimodalno prometno vozlišče. Poleg obnove železniške postaje je načrtovana ureditev dodatnih parkirnih prostorov in podvoza pod železniško progo pri Stillesu, kar bo dodatno pripomoglo k tekočemu poteku prometa v Industrijski coni Sevnica. Občina Sevnica je partnerka projekta, nosilec investicije pa so Slovenske železnice.

Letos se zaključuje tudi projektiranje II. faze protipoplavnih ureditev na hudourniškem potoku Sevnična. Projekt vodi Občina Sevnica za Direkcijo RS za vode, ki bo izvedla protipoplavne ureditve.

Letos se bodo nadaljevale tudi aktivnosti za gradnjo bivalne enote za starejše v Krmelju. V preteklem letu je Občina Sevnica zagotovila zemljišče in financirala odstranitev dotrajane stavbe, na mestu katere bo zgrajena bivalna enota. Nosilec projekta, ki ga sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je DUO Impoljca.

Cestnoprometna in komunalna infrastruktura

Občina Sevnica letos v sklopu rednega vzdrževanja načrtuje posodobitve cestnoprometne infrastrukture na nekaterih najbolj izpostavljenih območjih.  Načrtovana je tudi gradnja kanalizacijskega omrežja in čistilne naprave v Loki. Za sofinanciranje projekta je Občina Sevnica kandidirala na razpisu v sklopu Načrta za okrevanje in odpornost, pozitivno odločbo pa pričakuje na začetku tega leta. Nadaljujejo se tudi aktivnosti za projektiranje kolesarske povezave Sevnica–Boštanj.

Investicije v javne in športne objekte

V tem letu bodo stekle aktivnosti za ureditev športnih površin pri OŠ Milana Majcna Šentjanž. Poteka tudi pridobivanje posodobljene projektne dokumentacije, ki projekt zaradi lažje izvedbe ločuje od projekta rekonstrukcije regionalne ceste Šentjanž–Glino.

Letos se bo začela tudi rekonstrukcija objekta Cenko v središču Sevnice za potrebe širjenja dejavnosti Zdravstvenega doma Sevnica. V obnovljenem objektu so predvideni prostori za rehabilitacijo po poškodbah, med njimi tudi fizioterapevtska telovadnica. Projekt, za katerega bo Občina Sevnica kandidirala tudi za sofinancerska sredstva Ministrstva za zdravje, bo potekal v letih 2024 in 2025.

Nadaljevale se bodo tudi aktivnosti za sistematično obnovo objektov, ki jih za svoje delovanje uporabljajo sveti krajevnih skupnosti in pa poslovilnih objektov.

Oglejte si tudi