Logo MojaObčina.si
JUTRI
3°C
-4°C
NED.
3°C
-4°C

TAI CHI – POEZIJA GIBANJA

               Tai Chi je izvorno kitajska borilna veščina, ki temelji na obrambnem gibanju, koncentraciji in meditaciji. Gre za usklajeno gibanje, tok, ki energetsko neprestano išče in ustvarja ravnotežje. Jin - jang odnos, če tako hočete. Tai chi torej  ni samo prazno mahanje z rokami ali sukanje telesa tja v en dan, ampak je poglobljeno gibanje, ki zahteva posluh za telo in energije v nas samih kot tudi posluh za energije zunaj nas. Zahteva koncentracijo in dobršno mero senzibilitete. Tai chi tudi zahteva poznavanje pravilnega dihanja, zato lahko naredimo analogijo s pranajamo - dinamiko dihanja.

                Med člani in članicami oziroma tisti, ki tai chi redno treniramo,  se nenehno porajajo harmonične, predvsem pa pozitivne vezi in odnosi, saj je tai chi tudi intimna energija za osebnostno in duhovno rast. Ima pa tai chi še neko drugo prednost – veščina je primerna tako za otroke, mladostnike, odrasle kot upokojence. Tu ni grobih in bolečih gibov, ampak je vsaka  vaja nekaj izjemnega, kakor da si  za nekaj časa potopljen v notranji božanski tempelj. Z rednim izvajanjem tai chija pridobimo na vitalnosti in prožnosti telesa, okrepimo psihično zdravje, izboljšamo dihanje in se naučimo pravilne koncentracije.  Upam si reči, da je tai chi mehak kakor voda in obenem trden kakor zemlja. Posledice in učinki pa so vedno blagodejni in poživljajoči. Seveda ima tai chi tudi socialno noto, saj se redno družimo na treningih.

               Žal je med korono to družabno življenje malce zamrlo, vendar tisti, ki so bili dovolj zavzeti so lahko vadili tai chi sami doma, kadar in kakor je komu ustrezalo. Res je, da eni raje vadijo v skupini, vendar tudi v težkih trenutkih lockdowna tai chi ni presahnil. Člani in članice smo med seboj tudi v telefonskih kontaktih in tema pogovorov je tudi tai chi.

               Tai chi  ima tudi svojo filozofijo, ki temelji na nenasilju in ustvarjanju psihične in fizične harmonije. Jin – jang načelo pravi, da kakor ena sila pritisne na drugo z enako močjo, se center ne premakne, saj ostane v centru svoje moči, to je v ravnotežju.

               Ja, tai chi je prava poezija gibanja. Za tiste, ki se ne ukvarjajo z njim mogoče nima pravega pomena, za vse nas, ki ga treniramo pa je  brezmejen mir, zdravilo in meditacija, osebnostna in duhovna rast.

 

Tai chi-istka Tanja Mencin

Vadbena skupina tai-chi poteka v sklopu programa VGC Posavje Sevnica v sodelovanju s KŠTM Sevnica,  omogočajo pa ga MDDSZEM, ESS in Občina Sevnica. 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi