Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
0°C
JUTRI
13°C
3°C
Oceni objavo

Ureditve prostorov zadnjega slovesa

Na sevniškem pokopališču poteka dozidava poslovilne vežice, ob pokopališču na Velikem Cirniku pa ureditev nove. Oba projekta sta stekla v jesenskih mesecih preteklega leta. V zadnjem obdobju je bilo na več pokopališčih v sevniški občini izvedenih več ureditvenih in vzdrževalnih del, ki so pripomogli k primernemu in spoštljivemu trajnemu spominu na bližnje.


NOVOGRADNJA VEŽICE V SEVNICI

V Sevnici je novogradnja prizidka umeščena ob zahodni fasadi obstoječe vežice. Prizidava bo nadkrita in deloma zaprta z lesenimi lamelami na razmak. Poudarek prizidave je zasnovan na fasadi, s simboliko križa ter kontrastom betonskih sten in lesenimi vertikalnimi elementi.

V sklopu projekta poteka tudi rekonstrukcija zahodnega osrednjega dela obstoječe vežice. Na obstoječem delu bo zamenjano celotno ostrešje, dva nosilna stebra bosta zamenjana z novimi, obstoječ tlak pa bo nadomeščen s tlakovanjem z betonskimi ploščami.

Gradnja poteka od lanske jeseni, zaključena pa bo predvidoma do konca meseca aprila. Pogodbena vrednost del znaša 169.225,60 evrov, izvajalec pa je Javno podjetje Komunala d.o.o. Sevnica.

Projekt Prizidava k mrliški vežici Sevnica



KORAK K CELOSTNI UREDITVI KRAJA

Izgradnja poslovilne vežice na Velikem Cirniku je korak k celostni ureditvi središča kraja. Pri pripravi projektne dokumentacije in pridobivanju zemljišč je Občina Sevnica tesno sodelovala tako s Krajevno skupnostjo Šentjanž kot tudi s Prostovoljnim gasilskim društvom Veliki Cirnik.

Projekt v vrednosti 199.201,28 evrov obsega gradnjo pritličnega objekta poslovilne vežice s pripadajočo zunanjo in prometno ureditvijo ter vsemi potrebnimi priključki na gospodarsko javno infrastrukturo. Tudi gradnja te poslovilne vežice poteka od lanske jeseni, zaključena pa bo predvidoma aprila.

Projekt Gradnja mrliške vežice na Velikem Cirniku



ŠTEVILNE UREDITVE 

Skladno s spremembami zakonodaje je Občina Sevnica v letu 2020 pristojnosti pogrebne in pokopališke dejavnosti od krajevnih skupnosti prenesla na javno komunalno podjetje. Komunala d.o.o. Sevnica tako upravlja z dvajsetimi pokopališči s šestnajstimi poslovilnimi vežicami na območju sevniške občine in pokopališčem Rožno v občini Krško.

Postopoma in skladno z zmožnostmi Komunala Sevnica izvaja ureditve pokopališč in poslovilnih objektov. V zadnjem obdobju so bili med drugim urejeni prostori za raztros pepela v Boštanju, v Loki in na Studencu, kjer je novo urejena tudi poslovilna vežica. Na Slančjem Vrhu je bila urejena ograja skupaj z vhodom v pokopališče. V mrliški vežici Zabukovje je bil montiran rekuperator. V Sevnici, na Druščah, na Kalu in v Šentjurju na Polju so bili sanirani zidovi, obzidja oziroma oporni zidovi pokopališč.

V letošnjem letu je načrtovana širitev pokopališča v Tržišču z novogradnjo žarnih grobov, prostora za raztros pepela, opornih zidov ter ureditvijo dostopnih poti in ploščadi pred spomenikom žrtev vojn.


Pristop k vzdrževanju in posodobitvah prostorov zadnjega slovesa je načrtovan preudarno in vselej z obzirom do pokojnih in do žalujočih. Zagotavljanje primernih prostorov za trajen spomin na bližnje je izraz spoštovanja lokalne skupnosti do vseh, ki so v lokalnem prostoru živeli, delali in ustvarjali. Hkrati je njena naloga zaščititi in ohraniti dragoceno kulturno in arhitekturno dediščino, ki jo predstavljajo prostori zadnjega slovesa in drugi žalni objekti.



Oglejte si tudi