Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
12°C
3°C
Oceni objavo

Namig za premik: S kolesom ob Savi

Tokratni namig za premik je kolesarski. Pot ni zahtevna, še posebno, ko se vračate, zaradi rahle nagnjenosti terena. Na poti pa lahko opazujete, kako se gozdovi prebujajo v več odtenkov zelene, in občudujete raznorazne rastline, ki ravno v tem času cvetijo in privabljajo čebelice na obisk.

Na kolo sedete v Sevnici in ob Savi kolesarite v smeri proti Šmarčni mimo bivšega dvorca Boštanj in čez Kompolje. Sava tam naredi največji ovinek v svoji celotni dolžini od izvira do izliva, polje pa je obdano s hribovjem in se vidijo Lisca, Razbor, Veliko Kozje, Kum, Zajčja gora in Mrtovec. Na Šmarčni imate priložnost za postanek pri Dolinškovem kozolcu, na katerem je obsežna etnološka zbirka kmečkega in gospodinjskega orodja okoliških krajev. Na sredini polja med vasmi Šmarčna in Kompolje pa je tudi pristajališče za padalce in zmajarje, ki jih boste morda opazili na svoji poti ob lepem vremenu. Na Šmarčni prečkamo most in nadaljujemo pot proti Šentjurju na Polju in mimo Račice v Loko. Če vam na poti zmanjka vode, se lahko odžejate v eni tamkajšnjih gostiln. Po isti poti se potem lahko iz Loke vrnemo proti Sevnici, da se izognemo prometnim cestnim potem in se vozimo po urejenih kolesarskih poteh.

Če vas mika kolesarjenje v družbi, se nam pridružite na tradicionalnem kolesarskem dogodku – KOLOfest, ki ga organizirata KŠTM Sevnica in Kolesarsko društvo Sevnica v soboto, 7. maja. Celotna trasa bo potekala od Radeč do Krškega, del poti pa bo potekal tudi po zgoraj omenjenih krajih.

 

Petra Stopar, KŠTM Sevnica

Oglejte si tudi