Na OŠ Boštanj smo tudi letos aktivno sodelovali v Tednu slovenske hrane, ki ga vsako leto posvečamo ozaveščanju o pomenu lokalno pridelane hrane, slovenskega podeželja in skrbnega odnosa do narave. Teden smo slavnostno zaključili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki je potekal v prijetnem, skorajda prazničnem vzdušju. Otroci, učenci in ostali udeleženci vzgojno-izobraževalnega procesa so dan začeli s tradicionalnim jedilnikom: kruhom, medom, jabolkom, mlekom in maslom.
Nekateri razredi so v sklopu tedna izvedli različne aktivnosti na temo slovenske hrane – raziskovali so lokalne kmetije, se pogovarjali o prednostih domače hrane, ustvarjali plakate in likovne izdelke ter spoznavali, kako pomembna je zdrava in lokalno pridelana hrana za naše zdravje in okolje.
V mednarodnem tednu strpnosti so učitelji z učenci od 1. do 4. razreda
izvedli izobraževalno- ustvarjalno delavnico. Tema letošnjega projekta je bila Bodi
junak – reci ne medvrstniškemu nasilju. V 1. razredu so učiteljice učencem prebrale
knjigo Stanka Peška, v 2. in 3. razredu se je
brala knjiga z naslovom O dečku, ki je imel zlato srce. Učenci so pri likovnem
ustvarjanju predstavili, kako lahko oni prispevajo k temu, da bodo s prijatelji
imeli lepe in strpnejše odnose ali kako prispevajo, da bo v družbi vsak
dan manj medvrstniškega nasilja. Izdelke smo razstavili v šolski avli. Po
ogledu razstave je sledil krog strpnosti in prijateljstva, kjer smo se
pogovarjali o tem, kaj so novega spoznali in kako bodo to uporabljali v svojem
življenju.
Besedilo: Polonca Šintler Cigler




