Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednji dogodek dneva slovenske hrane, ki ga zaznamujemo vsak tretji petek v novembru. Dan, ki je namenjen ozaveščanju o pomembnosti zdrave prehrane in poseganju po živilih lokalnega izvora, v letu 2023 s sloganom Kruh za zajtrk – super dan, v ospredje postavlja kruh kot osrednje živilo slovenskega zajtrka.
Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga poleg svežega kruha sestavljajo še maslo, med, mleko in jabolka oziroma drugo sveže ali suho sadje brez dodanega sladkorja lokalnega izvora, so pojedli tudi osnovnošolci in vrtčevski otroci iz vzgojno-izobraževalnih zavodov, ki delujejo na območju sevniške občine. V vseh šolah so pripravili krajše programe, s katerimi so še dodatno poudarili pomen tradicionalnega slovenskega zajtrka.
Ob dnevu slovenske hrane je pomembno poudariti tudi pomen kratkih dobavnih verig. Na temelju skoraj desetletnih prizadevanj je Občina Sevnica pri krajšanju prehranskih verig in spodbujanju samooskrbe v lokalnem okolju kot aktivni strokovni povezovalec ponudnikov lokalno pridelane hrane in javnih zavodov, katerih ustanoviteljica je, zelo uspešna. Tudi v prihodnje želi Občina Sevnica stremeti k ciljem, ki so usmerjeni v spodbujanje lokalne samopreskrbe – na ravni javnih zavodov in tudi gospodinjstev, v krajšanje dobavnih verig in s tem varovanju okolja ter ne nazadnje v ohranjanje poseljenosti podeželja.




