Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
5°C
JUTRI
16°C
-2°C
Oceni objavo

Odtekel bo 42 maratonov, enega tudi v Sevnici

Športno-dobrodelni projekt 42 maratonov v 42 dneh je največji tovrstni projekt v Sloveniji v letošnjem letu in je namenjen pomoči ustanovi Mali vitez in njenim malim vitezom.
Bogomir Dolenc je tekač, triatlonec, vrhunski ekstremist in predvsem človek, bo v 42 dneh odtekel 42 maratonov. Za tiste, ki se ne ukvarjajo s tekom ali teka ne poznajo tako podrobno: gre za tekaško disciplino dolžine 42,195 metrov. Vrhunski maratonci, ki tekmujejo, se v enem letu udeležijo največ dveh ali treh maratonov. Za tekaškega rekreativca, ki gre na kakšnega od slovenskih maratonov, en maraton pomeni več mesecev tekaških priprav, tekmi pa sledi vsaj nekaj dni, če že ne več kot teden tekaškega počitka. Bogomir pa bo takšne teke izvajal iz dneva v dan, ko bo na pripravljenih krožnih tekaških progah tekel maratone.

 

Športno-dobrodelni projekt se začenja 25. avgusta z uvodnim tekaškim dogodkom v Velenju, nato se nadaljujejo dnevni tekaški dogodki po različnih krajih Slovenije. Projekt se zaključuje 5. oktobra s tekom na trasi Trojane–Velenje, ko se bo tekač s pričakovano večjo skupino tekačev podal proti cilju v Velenju, kjer bo zaključek z dobrodelnim koncertom in programom na trgu mesta.

 

Športno-dobrodelni projekt 42 maratonov v 42 dneh je namenjen pomoči malim vitezom, cilj je zbiranje denarnih sredstev za ustanovo Mali vitez. Denarna sredstva se zbirajo z donacijami podjetij, z sms-donacijami (številka in geslo bosta objavljena pred pričetkom projekta) in z zbiranjem prostovoljnih prispevkov posameznikov na tekaških dogodkih.

 

Projekt poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja, saj je predsednik prepoznal delo, trud in prizadevanje tekača in s tem nazivom daje projektu prav poseben pomen. Pomembno vlogo ima tudi ambasadorka in podpornica projekta Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic. Več: www.42maratonov.si

 

Športno-dobrodelni projekt podpira tudi Občina Sevnica, saj se zaveda njegove sporočilnosti in želi pomagati malim vitezom, med katerimi jih nekaj prihaja tudi iz sevniške občine. Tekaški dogodek bo tako v parku ob Savi v Sevnici potekal v nedeljo, 2. septembra 2018, v dopoldanskih urah. Več o samem programu bo predstavljeno v naslednjih številkah Grajskih novic.

 

Vabilo je namenjeno vsem športnikom in tekačem rekreativcem, prav tako pa vsem občanom, saj je pomemben element navijaška spodbuda: »Vabim vas, da se mi pridružite v gibanju za male viteze. Pomembno je gibanje, ki je v obliki hoje, rekreacije, teka – je lahko en krog, 5 minut ali več – ni pomembno. Pomembno je le gibanje, ki ga bomo skupaj ustvarili na tekaški progi. Vesel bom vsakega vašega obiska in podpore – pridružite se mi in skupaj pomagajmo malim vitezom. Se vidimo 2. septembra v Sevnici,« sporoča Bogomir Dolenc.



 

Mali vitezi so osebe, ki so se v času otroštva soočali z težko boleznijo rak, imeli operacije, terapije, kemoterapije in so tako v najlepšem trenutku življenja bili izpostavljenim vsem tegobam zdravljenja. To zdravljenje pa je pustilo posledice na njihovih telesih v obliki poškodb tkiv, manjkajočih udov, poškodovanih udov, predvsem pa je pustilo posledice na njihovi psihi in samozavesti in/ali samopodobi. Vse te posledice zdravljenja nosijo naprej v življenje – v mladostniško dobo in kasneje v dobo zrelosti in odraslosti. Malih vitezov je v Sloveniji preko 1000.  

vir: Bogomir Dolenec

 

Oglejte si tudi