Oceni objavo

TEHNIŠKI DAN NAREDI SAM

Uspešno sodelovanje učiteljev razredne in predmetne stopnje se kaže v izpeljavi tehniškega dne Naredi sam, ki ga tretješolci na OŠ Sava Kladnika pripravijo v zimskih mesecih.

Učenci si želijo praktičnega dela:  želijo žagati, vrtati luknje, uporabljati  kladivo, brusiti in ustvarjati izdelke iz lesa in ne le iz papirja.

Želji učencev in učiteljic je prisluhnil učitelj tehnike in tehnologije Janez Virtič. S skrbnim načrtovanjem smo organizirali varno praktično delo na šolskih namiznih strojčkih. Tako je vsak tretješolec na tehniškem dnevu samostojno izdelal tri izdelke iz lesa: stojalo za prtičke, okvir za sliko in košarico za lončnico. Učenci so spoznali, kako načrtovati delo in kako slediti posameznim postopkom dela, kako si organizirati delovni prostor, spoznali so varen način uporabe stoječega vrtalnega stroja in  tehniko žaganja. Ob obrušenih prstnih blazinicah so se sproti učili, kako  pravilno brusiti les, kako zabijati in sestavljati posamezne delčke v celoto, kako natančno lepiti in  kako pospraviti za seboj.

Če vrednotimo navdušenje, veselje in discipliniranost učencev pri delu v delavnici tudi ne preseneča, da imamo na naši šoli veliko izbirnih predmetov s področja obdelave lesa, kovin, plastike, saj se učenci  z delavnico spoznajo že na razredni stopnji.  

Ni  lepšega ob koncu pouka, kadar vidiš nasmejane, zadovoljne, samozavestne otroke, ki  rastejo ob pridobivanju novih spretnosti in znanja. In takšni otroci so po končanem tehniškem dnevu zapuščali OŠ Sava Kladnika Sevnica.

Ernestina Krajnc, prof.

 

Oglejte si tudi