Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

STUDENŠKI VODNI DETEKTIVI

Ste se v sredo spraševali, kdo so mali škratki z zelenimi kapicami, ki so se v sredo sprehajali po Sevnici. To smo bili Studenčani, 2. in 3. razred. Obiskali in prehodili smo vodno pot, ki jo imenujemo Rad imam reko Savo.
V letu voda še posebej poudarjamo pomembnost voda, ki je mednarodno leto sodelovanja na področju vode. Vse bolj se izraža skrb zaradi (pre)počasnega in neenakomernega napredka pri doseganju ciljev, kako oskrbeti vsem varen dostop do pitne vode.

Z učenci smo prehodili vodno pot Rad imam reko Savo. Seznanili smo se s čistilno napravo in kasneje v razredu izdelali vodni filter. Kako Sava hitro teče, smo ugotovili s pljunkom. Na boštanjski strani je hruška, ki jo kmetje poznajo pod imenom tepka. Zakaj? V Napoleonovem času je vladala lahkota med prebivalstvom in vojsko. Zato je Napoleon izdal ukrep, da morajo pretepsti vsakega, ki bo, ne samo utrgal sadež, ampak tudi pobral s tal. S tem je želel prebivalstvu pomagati. Vojaki so kljub posledicam jedli hruško in jih dobili po riti. Od takrat naprej rečemo hruški tepka. Opazili smo slovenske znamenitosti – kozolce in pomladne znanilce. Prišli smo do mirnskega drstišča rib. Izvedeli smo, kako so si Boštanjčani nabrali zalogo rib in jih nekaj tudi prodali. Ogledali smo si majhne in večje pritoke v Mirno. Na koncu pa smo  od daleč opazili hidroelektrarno. V šoli smo izdelali anazlizo vode. Ugotovili smo, da je voda iz boštanjskega izvira še pitna.

Vse to so učenci opisali v poročilih, delovnih listih, objavili smo na spletnih straneh šole in se tako promovirali s svojim delom tudi zunaj svoje ožje skupnosti.

Če želite prehoditi Vodno pot Rad imam reko Savo, pa se le oglasite pri nas. Z veseljem Vas bomo popeljali.

Erika Anzelc Intihar

OŠ Sava Kladnika Sevnica

Podružnica Studenec

Oglejte si tudi