Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
9°C
PON.
25°C
11°C
Oceni objavo

SKRB ZA KULTURNO DEDIŠČINO NA PODRUŽNICI STUDENEC

25. natečaj za najlepši studenški pirh Natečaj za najlepši studenški pirh ima zanimive začetke v letu 1995. Mlada učiteljica, vodja podružnice, Andreja Janc, je prvič organizirala natečaj za najlepši studenški pirh. Skupaj z učenci so pri pouku likovne vzgoje ponovili značilnosti ljudskega izročila: vzorec na pirhu se ponavlja in ima največ tri barve. Dodatna kriterija ocenjevanja sta bila še ustvarjalnost in lastno delo (ne mami in ne babi). V letu 2003 je povabila k sodelovanju profesorja likovne vzgoje Mirka Bogoviča iz Loke pri Zidanem Mostu.
Učenci so sodelovali vsako leto. Andreja Janc se je trudila, da so sodelovali vsi učenci. In ti učenci so postali starši naših učencev, ki obiskujejo podružnično šolo. Kolo časa se je zavrtelo in navada, običaj se je nadgradil, razširil. Čas je bil, da natečaju dodamo košček novega, svežega, mladega, da ga bo vzel zase tudi mladi rod.

Učenke so postale mamice in v sodelovanju z Občino Sevnica, županom Srečkom Ocvirkom, ravnateljico Mirjano Jelančič, Turističnim društvom Studenec, Društvom kmečkih žena Studenec smo leta 2015 ob 20- letnici izpeljali večdnevno prireditev, ki je postavila novi temelj za ohranjanje običajev, šeg in navad v velikonočnem času na Studencu.

Na vprašanje, kateri je najlepši pirh, je profesor Vito Hazler odgovoril, da je vsak pirh lep, če je narejen doma, pa ni pomembno, kakšen je.

V teh težkih časih se je Andreja Janc spraševala, ali je izvedljiv natečaj tudi med trajanjem karantene zaradi koronavirusa. Odločili smo se, da ga izvedemo, saj se običaj ohranja tudi tem času. Mogoče še bolj. Natečaj ni bil tekmovalne narave, ampak sodelovalne. Na njem so sodelovale vse družine. Fotografije so objavljene na spletni strani šole.

Pravijo, da je treba pozabiti na kruto preteklost, da bi lahko zrli v prihodnost. Kulturna dediščina preteklosti pa nam mora biti dota za prihodnost, za prihodnost turizma, saj bi tako lahko našli nova delovna mesta in lepšo prihodnost današnji mladini. (Kunaver, D. Lj. 2014)

Erika Anzelc Intihar,

OŠ SKS, 

POŠ Studenec

Oglejte si tudi