Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
6°C
SOB.
25°C
5°C
Oceni objavo

RECIKLIRANI RECEPT ODLIČEN 2. V DRŽAVI

Hrana in pijača sta del našega vsakdana, nujna za naše preživetje. Pomembno vplivata na naše počutje in zdravje. Da bi učencem privzgojili pravilen odnos do prehrane in zdravih prehranjevalnih navad, smo tudi v tem šolskem letu v sklopu Ekošole sodelovali pri projektu Hrana ni za tjavendan.

Učenci so raziskovali, snovali in načrtovali reciklirane recepte iz hrane, ki nam ostane po obroku. Poslali smo jih na natečaj Ekošole Reciklirana kuharija pod okriljem podjetja LIDL Slovenija.

Izmed 127 recikliranih receptov je recept učenke Žane Bartolj v kategoriji Vodje kuhinj osvojil odlično 2. mesto. Recept Spomladanski mošnjički bo objavljen v Lidlovi knjižici Reciklirana kuharija 2019/2020.

 

Iskrene čestitke.

 

Mentorica Tjaša Hribar Brce

Osnovna šola Tržišče

 

 

Recept:

 

 

SPOMLADANSKI MOŠNJIČKI

 

Slika 1

 

Sestavine:

  • dušena zelenjava, ki nam je ostala od kosila
  • listnato testo
  • por
  • jajca
  • olivno olje
  • sol
  • poper
  • belo vino
  • timijan
  • motovilec
  • regrat
  • redkvica
  • jogurt
  • kisla smetana
  • cvetovi trobentic

 

Pripomočki: 

  • ponev
  • deska
  • nož
  • pekač
  • lonec
  • posoda
  • metlica za stepanje
  • krožnik

 

 

 

 

 

Priprava: 

Dušeno zelenjavo, ki je ostala pri kosilu, uporabite za večerjo v spomladanskem mošnjičku.

 

Za mošnjiček  potrebujete listnato testo, ki ga razvaljate in ga razrežete na kvadratke 10 x 10 cm. 

Za nadev mošnjička razžvrkljajte jajce in ga zmešajte z dcl kisle smetane. 

 

Na sredino kvadratka listnega testa položite dušeno zelenjavo, ki ste jo za kosilo dušili v vroči ponvi na olivnem olju, jo posolili in popoprali ter dodali timijan in nato zalili z belim vinom. Ta zelenjava se kuha do mehkega oz. jo pokušate, dokler se vam ne zazdi, da je končano.

 

Slika 2

 

Na zelenjavo zlijte veliko žlico zmešane mešanice jajca in kisle smetane. 

Mošnjiček lepo oblikujte in ga pri vrhu stisnite, da bo imel enako obliko kot pravi mošnjički.

Zelene dele pora narežete na daljše trakce, jih dajte v vročo vodo za 2 minuti ter jih takoj dajte iz vroče vode v mrzlo. Te trakce uporabite za pentljo, ki jo zavežete na mošnjičku okrog stisnjenega dela pri vrhu. 

 

Slika 3

 

Potem razžvrkljajte jajce in z njim premažite mošnjičke.

Te položite na pekač in jih pecite v pečici pri 180 stopinjah do zlato-rjave barve.

 

Slika 4

 

 

Med tem naredite spomladansko solato. V posodi skupaj zmešajte motovilec, svežo špinačo in naribano redkvico. To premešajte. 

Naredite še jogurtov preliv za solato. Vzemite navadni jogurt in mu dodajte sol in poper. 

Vzemite krožnik in na sredino položite solato ter jo pokapajte z jogurtovim prelivom.  

 

Slika 5

 

Na vrh položite še lepo zapečen mošnjiček z zeleno porovo pentljo. Po solati razporedite še cvetove trobentic.

Nadevi v mošnjičku so lahko poljubni (gobov, piščančji nadev, skutin …). Tudi solate so lahko posebne ali sezonske.

 

Slika 6

 

 

 

PA DOBER TEK.

 

Žana Bartolj,

7. razred,

Osnovna šola Tržišče

Oglejte si tudi