Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
5°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Obisk strojnega parka v Tržišču

Pri urah državljanske in domovinske vzgoje ter etike se učimo tudi o poklicih in delu, zato smo si učenci 8. razreda OŠ Tržišče odšli ogledat strojni park CNC Borštnar. Pričakala sta nas Marko in Mojca Borštnar, nekdanja učenca OŠ Tržišče, in nam predstavila svojo dejavnost.

Njihova poglavitna dejavnost je mehanska obdelava kovin za avtomobilsko in elektroindustrijo, izdelujejo pa tudi serijske in unikatne izdelke za domači in tuji trg. Najprej nam je Marko Borštnar pokazal prvo stružnico in nato prvi avtomatski stroj, ki ga je kupil že njegov oče. Izvedeli smo, da delajo izdelke za ves svet, celo nastavke za gasilske cevi za ameriškega. Pokazali so nam še veliko drugih strojev, od stružnic do najnovejšega stroja, ki so ga dobili pravkar. Pokazal nam je tudi posebne svedre, ki delajo tako, da hkrati brizgajo vodo in vrtajo. Videli smo celoten postopek, od surovine do končnega izdelka. Izvedeli smo tudi, kateri poklici so zaželeni v tej industriji, in da je poklic strojnika zelo iskan, kar je bila dobra informacija za tri sošolce, ki se nameravajo prihodnje leto vpisati v srednjo šolo strojne smeri. Videli smo tudi razna priznanja in pohvale, ki jih je Marko prejel za svoje delo.

Dve šolski uri sta hitro minili. Učenci, ki želijo delati v tem poklicu, so videli, kaj jih čaka, in izvedeli, da lahko k njim pridejo tudi na prakso. Zahvaljujemo se Mojci in Marku Borštnarju za res lep sprejem, vodenje in pogostitev.

 

Gregor Jereb, 8. razred OŠ Tržišče

Oglejte si tudi