Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za četrtek, 19.10.2017

jasno
Ponoči bo predvsem ob morju zmerno do pretežno oblačno, ponekod lahko občasno tudi megleno. Drugod bo precej jasno. Zjutraj bo po nekaterih kotlinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, na Primorskem od 8 do 11 stopinj.
7°C | 22°C
petek, 20.10.2017
9°C | 23°C
sobota, 21.10.2017
10°C | 21°C
nedelja, 22.10.2017
12°C | 19°C
Opozorila
Sreda, 18.10.2017 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
7°C
22°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo Osnovna šola

Državni prvaki v "Kuhna pa to"


OSNOVNA ŠOLA

| |
20.05.2014      11:54
A A

Državni prvaki v "Kuhna pa to"



Zmagovalna ekipa z mentorico
Zmagovalna ekipa z mentorico
Deli:

DRŽAVNI PRVAKI V »KUHNA PA TO«

 

Učenci Osnovne šole Boštanj (Anamari Krevel, Adrijana Tomažič, Blaž Novšak in Klemen Cigole) smo se pod vodstvom mentorice Franje Murn odločili, da se udeležimo tekmovanja »Domača kuhna pa to…«, saj v pripravi in spoznavanju jedi vidimo priložnost, da izboljšamo svoje znanje ter svoj prosti čas preživimo s svojimi sorodniki, ki o lokalnih in regionalnih posebnostih vedo več. Na izbor jedi je vplivalo raziskovalno delo z naslovom Recepti naših babic – DIŠI PO …, ki so ga leta 2009 izdelali takratni učenci Osnovne šole Boštanj. Pri prebiranju receptov nas je presenetila jed, ki je do takrat še nismo poznali. To je enolončnica, ki se imenuje aleluja. Omenjeno jed so ljudje jedli vedno pred veliko nočjo, in sicer na veliko soboto. Kot močnato jed smo si izbrali mlečni močnik z jabolki, ki je požel veliko občudovanja. Tretja jed, s katero smo se predstavili na tekmovanju, pa so jabolka, polnjena z orehi. Boštanj ima v svojem grbu rumeno jabolko – voščenko. Ravno iz tega razloga smo se odločili, da jih bomo vnesli v svoj jedilnik, saj gre za avtohtono vrsto. Glavno vodilo našega jedilnika so bila omenjena jabolka, ki predstavljajo našo skupino z imenom RUMENE VOŠČENKE. Tako na regijskem tekmovanju kot tudi v polfinalu smo bili zelo uspešni, saj smo se uvrstili v finale, ki je potekalo 19. 5. 2014 na Ljubljanskem gradu, v gostilni Na gradu. Pod budnim očesom žirije smo pripravili vse tri jedi, ki so požele zelo veliko uspeha. Z nasmehom na obrazu smo pričakovali rezultate. In res, izkazalo se je, da je bila jed všeč tudi žiriji, saj nas je skupaj s še štirimi skupinami razglasila za zmagovalce.  Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili učiteljici Mariji Bedek, ki nam je bila v veliko pomoč pri dekoraciji jedi, gospodu Živku Poljšaku za donacijo avtohtonih jabolk in Gostišču Dolinšek za posodo, v kateri smo predstavili naše jedi.

 

Mentorica

Franja Murn

 




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Sevnica!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Koledar dogodkov Preglej vse
Oktober 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
18.10.2017
Danes ni dogodkov.
20.10.2017 | Družabni dogodki
Potopis: JV Madagaskar: svet, kot je bil nekoč
23.10.2017 | Tečaji in delavnice
Slovenščina za priseljence
23.10.2017 | Tečaji in delavnice
Vadba Joge v vsakdanjem življenju - začetna skupina
24.10.201 | Ostalo
Zdravstveno predavanje: ZD Sevnica
24.10.2017 | Tečaji in delavnice
TAI CHI
24.10.2017 | Tečaji in delavnice
Vadba Joge v vsakdanjem življenju - nadaljevalna skupina

Bodite prvi pri oddaji mnenja.