Občine: Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Sevnica
JUTRI
32°C
17°C
SRE.
23°C
19°C
Oceni objavo

Recepti: Marečilni cmoki in Jogurtovo pecivo

Marelični cmoki

Krompirjevo testo :

70 dkg krompirja

6 dkg masla (ali 1 dcl smetane)

2 jajci

25 dkg ostre moke

sol

10 svežih marelic (ali 20 polovičk iz mareličnega kompota)

 

Za zabelo :

6 dkg masla

6 dkg drobtin

6 dkg sladkorja

 

Krompir skuhajte cel, olupite, pretlačite in v vročega zamešajte maslo ali smetano in solite.

Ko se ohladi na mlačno, pa zamešajte jajci in moko.

Zamesite in takoj oblikujte debel svaljek, ki ga narežite na malo večje koščke(ploščke).

V vsakega zavijte polovico marelice z dodatkom sladkorja in oblikujte v cmok.

Cmoke kuhajte v malo osoljenem kropu ,na majhnem ognju 10 minut.

Kuhane cmoke poberite iz vode s penovko in jih povaljajte v na maslu popraženih drobtinah, med katere ste zamešali še sladkor.

Mleti cimet je vaša izbira.

Po tem receptu boste dobili 18 do 20 cmokov.

Nasvet:  enako lahko pripravite češpljeve cmoke.


Jogurtovo pecivo

Zanj boste potrebovali (merica je 2 dcl jogurtov lonček) : odmerjajte točno do roba

1 lonček sladkorja

1 vanili sladkor

2 celi jajci

1 lonček navadnega čvrstega jogurta

1/2 lončka olja

2 lončka moke

1 pecilni prašek

nekaj kapljic vanilijeve arome (rum)

+ poljubno sadje (marelice,breskve,mešano sadje iz kompota - odcejeno; maline, robide, češnje,višnje - za bolj kisel in osvežilen okus ali rozine prej namočene v rum in odcejene.

Uporabite pekač velikosti 30 x 20 cm

Priprava :

Preden boste začeli s stepanjem, vključite klasično pečico na 180 stopinj.

Najprej v penasto zmiksajte sladkor z vanilijevim sladkorjem in jajci (3 - 4 minute).

Dodajte jogurt in olje, spet zmiksajte.

Na koncu dodajte še moko s pecilnim praškom, ki ste ju že prej na suho pomešali in premiksajte le še na kratko, le toliko, da ne bo grudic.

Če želite lahko dodate vanilijevo aromo ali rum.

Nastalo maso vlijte v namaščen in z drobtinami posut pekač, po površini nadevajte ali posujte poljubno sadje iz odcejenega kompota ali sveže (večje kose sadja narežite na tanke rezine)

Pecite 40 - 45 minut.

Ohaljeno n režite na kocke ter posujte s sladkorjem v prahu.

Povzela: Alenka Kozorog

 

 

Oglejte si tudi