Marelični cmoki
Krompirjevo testo :
70 dkg krompirja
6 dkg masla (ali 1 dcl smetane)
2 jajci
25 dkg ostre moke
sol
10 svežih marelic (ali 20 polovičk iz mareličnega kompota)
Za zabelo :
6 dkg masla
6 dkg drobtin
6 dkg sladkorja
Krompir skuhajte cel, olupite, pretlačite in v vročega zamešajte maslo ali smetano in solite.
Ko se ohladi na mlačno, pa zamešajte jajci in moko.
Zamesite in takoj oblikujte debel svaljek, ki ga narežite na malo večje koščke(ploščke).
V vsakega zavijte polovico marelice z dodatkom sladkorja in oblikujte v cmok.
Cmoke kuhajte v malo osoljenem kropu ,na majhnem ognju 10 minut.
Kuhane cmoke poberite iz vode s penovko in jih povaljajte v na maslu popraženih drobtinah, med katere ste zamešali še sladkor.
Mleti cimet je vaša izbira.
Po tem receptu boste dobili 18 do 20 cmokov.
Nasvet: enako lahko pripravite češpljeve cmoke.
Jogurtovo pecivo
Zanj boste potrebovali (merica je 2 dcl jogurtov lonček) : odmerjajte točno do roba
1 lonček sladkorja
1 vanili sladkor
2 celi jajci
1 lonček navadnega čvrstega jogurta
1/2 lončka olja
2 lončka moke
1 pecilni prašek
nekaj kapljic vanilijeve arome (rum)
+ poljubno sadje (marelice,breskve,mešano sadje iz kompota - odcejeno; maline, robide, češnje,višnje - za bolj kisel in osvežilen okus ali rozine prej namočene v rum in odcejene.
Uporabite pekač velikosti 30 x 20 cm
Priprava :
Preden boste začeli s stepanjem, vključite klasično pečico na 180 stopinj.
Najprej v penasto zmiksajte sladkor z vanilijevim sladkorjem in jajci (3 - 4 minute).
Dodajte jogurt in olje, spet zmiksajte.
Na koncu dodajte še moko s pecilnim praškom, ki ste ju že prej na suho pomešali in premiksajte le še na kratko, le toliko, da ne bo grudic.
Če želite lahko dodate vanilijevo aromo ali rum.
Nastalo maso vlijte v namaščen in z drobtinami posut pekač, po površini nadevajte ali posujte poljubno sadje iz odcejenega kompota ali sveže (večje kose sadja narežite na tanke rezine)
Pecite 40 - 45 minut.
Ohaljeno n režite na kocke ter posujte s sladkorjem v prahu.
Povzela: Alenka Kozorog