Jesen nam natrosi dobrin, za katere smo se trudili vse leto. Kostanj je zrel, mošt se spremeni v vino, jabolka so v kleti. Daljši večeri so priložnost, da več časa preživimo v družbi z domačimi in prijatelji. Še bolje, če to druženje poteka ob bogato obloženi mizi. In dobro denejo tudi bolj močne, mesne jedi. Kdaj ste nazadnje skuhali kaj po novem receptu? Naj bo november v znamenju dobre hrane in dobre volje. Dober tek.
Pleče krškopoljskega pujsa z medom
Meso: pleče krškopoljskega pujsa dobro premažemo z mešanico gorčice in meda ter čez noč pustimo na hladnem. Naslednji dan na vroči ponvi po vseh straneh dobro opečemo marinirano in nasoljeno meso. Še vročega prestavimo v večji lonec in pokritega dušimo nekaj ur. Po potrebi dodamo vodo, da je dno z njo vedno prekrito. Meso ohladimo, odstranimo maščobo in ga narežemo na večje kocke. Omaki, ki je ostala od dušenja, dodamo telečjo osnovo, začimbe, med ter kuhamo do primerne konsistence.
Kruhovi cmoki: klasično zmes za kruhove cmoke skuhamo v sopari v želenih modelih. Pred serviranjem cmoke popečemo na maslu, meso pa segrejemo v pripravljeni omaki. Na krožnik dodamo še rahlo kuhano zelenjavo in domači ženof, ki mu primešamo žlico medu.
Recept so pripravili v Gostilni Repovž, pri pripravi pa uporabili med, ki ga prideluje Jože Pirc. Njegov med odlikuje certifikat kakovosti Sevnica Premium.
Vinsko priporočilo:
Grega Repovž, sommelier leta 2021 po izboru vodnika Gault & Millau, h krškopoljskemu pujsu z medom priporoča Kobalovo modro frankinjo Luna, letnik 2017.
Foto: Miha Hrenk, Aklih Designe in Dean Dubokovič
Annemarie Culetto




