Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
1°C
PON.
12°C
0°C
Oceni objavo

Odprtje prenovljenih prostorov in fotografske razstave v Zdravstvenem domu Sevnica

V Zdravstvenem domu Sevnica so v torek, 7. marca, odprli prenovljene prostore dveh ambulant družinske medicine in prenovljene prostore ambulante medicine dela, prometa in športa. Hkrati so odprli tudi fotografsko razstavo z zelo pomembnim sporočilom.

Direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič je v svojem nagovoru ob odprtju nove fotografske razstave poudarila pomen galerije Esculap, v kateri že 28 let svoja umetniška dela razstavljajo domači umetniki. »Galerija Esculap je del Zdravstvenega doma Sevnica, ki osmišlja vizijo naše ustanove,« je poudarila.

Direktorica ZD Sevnica je predstavila tudi nekaj zanimivih in zgovornih podatkov, s katerimi je povzela uspešno delovanje zdravstvenega doma v letu 2022. Med drugim je povedala, da so imeli lani samo v ambulantah družinske medicine kar 80.000 primerov. V otroškem in šolskem dispanzerju so obravnavali 23.000 primerov, v zobozdravstvu 6500, v specialističnih dejavnostih pa 30.000 primerov.

Župan Srečko Ocvirk je poudaril, da je Zdravstveni dom Sevnica primer dobre prakse, ki se odziva na potrebe pacientov, opravlja veliko nalog na področju primarnega zdravstva, hkrati pa nadgrajuje svoje storitve in nudi tudi specialistično obravnavo.

Ob odprtju prenovljenih prostorov sta zbrane pozdravila tudi Jurij Pesjak, dr. med. spec. druž. med., in Marko Ratej, predstojnik medicine dela, prometa in športa.

Ker v tednu od 6. do 12. marca praznujemo 40. slovenski teden boja proti raku, je spregovorila tudi Alenka Krenčič Zagode, dr. med., spec. ginekologije in porodništva,  predsednica Društva za boj proti raku Posavja in Obsotelja.

Fotografska razstava z naslovom Moja brazgotina, moje življenje je delo priznanega fotografa, Sevničana Mirana Juršiča. Nastala je v sodelovanju z zavodom Slovenija – transplant in društvom pacientov Slovensko društvo Transplant. Namen razstave je odpirati prostore za razmislek in pogovor, hkrati pa spodbuja k opredelitvi glede darovanja organov. 

Ob odprtju razstave sta spregovorili tudi prim. Danica Avsec, dr. med., namestnica direktorja zavoda Slovenija – transplant, ki je predstavila poslanstvo zavoda, in Nina Žitek, predstavnica Slovenskega društva Transplant in ena od 11 članov društva, ki so pogumno odvrgli oblačila, stopili pred fotografski objektiv in pokazali svoje brazgotine, ki nosijo »zgodbo o strahu, o žalosti, o razočaranju, o jezi. Hkrati je tudi zgodba o pogumu, o upanju, o bitki za življenje in veliki želji po življenju.” Fotograf Miran Juršič je povedal, da je bilo fotografiranje poseben izziv. Želel je poudariti in prikazati brazgotine, ki nosijo pomen ločnice med življenjem in smrtjo. Ob tem je poudaril, da še zdaj neguje prijateljstvo z vsemi sodelujočimi, izrazil pa je tudi zadovoljstvo, da prav ob tej priložnosti prvič razstavlja svoja dela v domačem kraju.

Razstava bo v galeriji Esculap na ogled 60 dni. Prostor, kjer so čakalnice Zdravstvenega doma Sevnica, je eden izmed javnih prostorov v Sevnici, v katerem domači umetniki lahko razstavljajo svoja dela. Razstave likovnih, fotografskih, kiparskih in drugih umetniški del so na ogled tudi v prostorih občinske stavbe, v Trškem dvorcu, Knjižnici Sevnica in na sevniškem gradu.

Oglejte si tudi