Logo MojaObčina.si
DANES
6°C
-2°C
JUTRI
4°C
-2°C
Oceni objavo

OD ZRNA DO KRUHA, NA POSESTVU VODLAN NA TRŠČINI

V petek 21.7. smo na Trščini na posestvu Milana in Helene Vodlan pripravili prireditev Od zrna do kruha. Obiskovalcem smo želeli prikazati žetev in spravilo žita po starem. Ker je bil letošnji julij precej deževen, smo tudi to popoldne morali počakati, da je prenehalo deževati. Vse zbrane je pozdravila predsednica TD Tržišče, Milena Knez, ki je tudi povezovala program. Zbrane je pozdravil še župan Občine Sevnica, g. Srečko Ocvirk, podžupan Občine Sevnica, g. Janez Kukec ter predsednik krajevne skupnosti Tržišče, g. Janez Virant.

Žanjice in kosec so nosili oblačila kot nekdaj njihovi predniki. Najprej so sklepali in nabrusili srpe in kose. Ker je bila pšenica mokra od dežja, so žanjice in kosec le simbolično poželi par snopov, da so obiskovalci videli kako se požanje snop in naredi poreslo s katerim se poveže žito v snop. Po opravljenem delu je sledila zaslužena malica, ki so jo pripravile članice TD Tržišče in AKŽ Tržišče.

Ko se je žito posušilo, je bila na vrsti mlatev žita s cepci.  Cepce pa so z leti zamenjale mlatilnice, ki so bile kmetom v veliko pomoč; na posestvu Vodlan smo lahko videli zelo veliko različnih pripomočkov in strojev, ki jih Milan z veseljem zbira in ohranja za mlajše rodove. Omlateno žito so potem očistili na rehtah in s pomočjo pajkla. Pri teh težkih kmečkih opravilih so si sosedje pomagali med seboj, saj je mlatenje s cepci lahko trajalo tudi več tednov.

Posušeno zrnje so potem zmleli in spekli kruh. Seveda pa so koristno porabili tudi slamo. Nekdaj so jo uporabljali za pokrivanje ostrešij in naredili slamnate strehe. Izdelavo škope nam je pokazal Franci Mlakar.

Samo prireditev so s svojimi nastopi popestrili plesna skupina Kulturnega društva Zasavski country, Ljudski pevci iz Vrhka ter harmonikarja Valentin Knez in Gašper Prijatelj.

Iskrena hvala vsem, ki so kakorkoli pomagali pri izvedbi prireditve, Turistično društvo Tržišče,  Aktiv kmečkih žena Tržišče, Ljudski pevci z Vrhka, PGD Tržišče, Društvo upokojencev Tržišče, Društvo vinogradnikov Malkovec, vsem nastopajočim ter Franciju Mlakarju. Posebna zahvala pa seveda gostiteljema, Milanu in Heleni Vodlan, ki sta nas povabila na svoje posestvo.

Janja Seničar Tratar, TD Tržišče (foto: Stane Markovič)

Oglejte si tudi