V petek, 21. novembra smo na OŠ Tržišče s posebnimi dejavnostmi obeležili dan slovenske hrane.
Organizirali smo eko dan, ki smo ga pričeli z jutranjo telovadbo na igrišču in nadaljevali s tradicionalnim zajtrkom. Učenci so s posebno pozornostjo zaužili jutranji obrok- kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Vsa živila so bila za ta dan še posebno izbrana – ekološko pridelana.
V nadaljevanju so prisluhnili g. Majdi Hriberšek, ki je učencem predstavila, kako pridelamo zdravo hrano. V drugem delu dopoldneva pa so učenci pod vodstvom učiteljev mentorjev in zunanjih sodelavk pripravili različno hrano. Pripravili smo naslednje delavnice:
- Priprava pogrinjka in pravilna uporaba pribor.
- Likovno ustvarjanje : Iz zemlje ženejo kali - Sadovi zemlje
- Zdrava čajanka - Pripravimo domač zeliščni čaj
- Skuta in skutni namazi
- Sadna in zelenjavna nabodala
- Plakat o sadju
- Plakat – tradicionalni slovenski zajtrk
- Domači piškoti iz pirine moke
- Domač pirin puding
- Plakat - žita
- Sadni in zelenjavni smutiji
- Pirin kruh
- Ajdovi žganci
Učenci so bili v vseh delavnicah izredno aktivni in ob koncu dneva smo se zbrali v eni učilnici ob pokušini . Za vse udeležence je bila to zelo bogata izkušnja.
Z. Mrgole