Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
4°C
NED.
25°C
6°C
Oceni objavo

Pozdrav pomladi

»Prišla bo pomlad, učakal bi jo rad, da bi zdrav, vesel, lepe pesmi pel …« tako pravi znana slovenska ljudska pesem in tudi stanovalci in zaposleni Doma upokojencev Sevnica že komaj čakamo, da pomlad res pride, ne samo koledarsko, temveč tudi s svojim značilnim bujnim brstenjem in cvetenjem.

Letos se je pomlad začela s cvetnim tednom in s pripravo na veliko noč, praznikom, ki je prav gotovo najbolj slovesen in največji cerkveni praznik. Ljudje so včasih verovali, da je cvetni teden najbolj primeren za obdelovanje vrta, za sajenje in presajanje rož, saj so ime tega tedna povezovali z vsem rastlinjem. V Domu upokojencev Sevnica v tem tednu sicer nismo presajali rože, smo pa poskrbeli, da bo hiša za praznike lepa in urejena. Izdelali smo pomladne dekoracije, ki krasijo domske prostore. Vsako leto v sodelovanju z gospo Faniko izdelujemo butarice. Letos smo postali že pravi mojstri v njihovem izdelovanju.

V marcu pa nas vedno obiščejo otroci iz vrtca in se v sklopu prireditve Pozdrav pomladi spomnijo vseh žena, mater, babic, očetov in dedkov. Tudi letos je bil dan namenjen nastopu in druženju z otroki skupine Sončki iz vrtca Kekec. Ti nas redno obiskujejo tudi vsak petek z namenom, da se skupaj razgibamo. Na velikonočno nedeljo pa imajo stanovalci možnost obiskati sv. mašo.

Velikonočni ponedeljek  je po stari navadi namenjen sprostitvi, veselemu druženju, obiskom in izletom. Včasih so ljudje na ta dan sekali pirhe in pomaranče. Nekdaj je veljalo še, da po veliki noči, ko je zemlja blagoslovljena, otroci zunaj lahko hodijo bosi in se ni bati prehlada. Pa upajmo, da  bo tudi letos tako.

 

                                                                                                                                                                    Darja Borin

Povezave

Mojaobcina

Oglejte si tudi