Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
20°C
4°C
Oceni objavo

Pustna sobota

Pustni teden ne bi bil to kar je, če ne bi sem ter tja na vrata potrkala maškara in ne bi zadišalo po krofih in drugih pustnih dobrotah. Tako kot nedelja, je tudi sobota v tem času rezervirana za največje in najbolj tradicionalne povorke, ki pomenijo vrhunec pustnih norčij pred pustnim torkom in pepelnično sredo, ko se dokončno pokoplje pusta.  

Pust, verjetno brez krofov in ostalih današnjih dobrot, je poznal tudi Primož Trubar in razlagal njegov izvor v latinski besedni zvezi: nedeljo, se umakne, pusti meso, predpostna nedelja. Tako je iz italijanskega jezika carnevela, ki pomeni opusti meso nastala tudi beseda carnevale, iz te pa karneval v pomenu praznovanje pusta ali pustovanje. 

Vendar pa ni nič manj veselo in pisano, kot v večjih mestih in krajih z bogato pustno tradicijo, tudi po vaseh sevniške občine.

Tako je bilo tudi letošnje leto na Bregu in v Šentjurju na Polju, kjer se v organizaciji ŠKTD Breg že nekaj let zapored na pustno soboto zberejo maškare. Letošnja pustna povorka, se je na res lepo in sončno sobotno popoldne začela in končala sedaj že tradicionalni na športnem igrišču na Bregu. K sodelovanju je privabila kar nekaj pustnih mask, ki so navdušile mlajše in starejše, za pravo vzdušje vesele in razpoložene pustne povorke pa je skrbel harmonikar Jakob Štigl.

Zadnjo besedo je tudi tokrat imela lakota, zato so se maškare po končanem dogajanju veselo družile ob soku in krofu, mlajši udeleženci povorke pa so že skrivoma kovali načrte katera pustna šema bodo naslednje leto.

 

ŠKTD BREG

Oglejte si tudi