Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
17°C
-2°C
Oceni objavo

Akcija sterilizacij lastniških muck v občini Sevnica

Kakšne so glavne prednosti sterilizacije?Preprečitev gonitve

in nezaželenega vedenja: Samice mačke v gonitveni sezoni glasno mijavkajo, se drgnejo ob lastnika in predmete z lici in brado, če jih pobožamo po ledvenem delu dvignejo zadnjico ter rep pomaknejo v eno stran, so nemirne in izkoristijo vsako priložnost za pobeg. Z njihovimi klici privabljajo okoliške samce, ki nato glasno odgovarjajo na njihove klice, se pretepajo za prevlado in označujejo teritorij z uriniranjem po okolici hiše, kjer je samica.
Kontrola številčnosti mačje populacije in dobrobit živali: Mačke imajo lahko svoje prvo leglo že pri šestih mesecih (odvisno od pasme, meseca rojstva in individualnega razvoja), imajo lahko do štiri legla na leto z do šestimi mladiči v vsakem. Nemalokrat te živali končajo na cesti, saj jih je enostavno preveč, da bi se zanje našlo dovolj skrbnikov. Prostoživeče mačke imajo pogosto mnogo zdravstvenih težav, ki pa jih prenašajo na ostale mačke v okolici.
Sterilizirane mačke živijo dlje kot nesterilizirane: Glavni razlog za to je, da z odstranitvijo reproduktivnih organov zmanjšamo možnost nastanka gnojnega vnetja maternice (piometra) in tumorjev mlečne žleze, ki so pri mačkah maligni v 90 %. Prav tako je manj infekcij, ki se prenašajo s spolnim kontaktom ali telesnimi tekočinami (mačji aids-FIV in mačja levkoza-FeLV), saj sterilizirane mačke nimajo želje po potepanju.
Manjša možnost poškodb, ki so posledica avtomobilskih nesreč, pretepov, padcev…
Mačke so bolj umirjene, nežne in crkljive ter se manj potepajo.

S sterilizacijo se zmanjša potreba po hrani za 25 %, mačke so tudi manj fizično aktivne, ker imajo manj teritorija, po katerem so se gibale prej. Skladno s tem jim je potrebno s primerno hrano, ki je namenjena steriliziranim mačkam, zmanjšati kalorični vnos in poskrbeti, da bodo imele dovolj plezalnih dreves, praskalnikov, igrač in druge zabave, ki jih bo ohranjala aktivne. Nikoli jim ne pustimo na voljo toliko hrane, kolikor je lahko pojedo.

povzela:
Alenka Kozorog

Oglejte si tudi