Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
5°C
JUTRI
26°C
8°C
Oceni objavo

Namig za premik

Tokrat vas vabimo na sprehod in ogled mestnega središča Sevnice.

Pogled skozi okno nam pričara lepo zimsko vzdušje. V teh mrzlih dneh je prav prijetno posedati v zavetju toplega doma. Ampak prav je, da lepe in sončne dneve izkoristimo vsaj za kakšen krajši sprehod. Tokratno vabilo oz. namig za premik nas popelje po ulicah Sevnice. Vabimo vas, da si ogledate dve razstavi na prostem, ki bogatita naše mesto.

Ob avtobusni postaji je že kar nekaj časa tradicionalna fotografska razstava Sevniških 40. Njen avtor je Ljubo Motore,  ki že vrsto let v objektiv lovi zanimive trenutke iz življenja občanov in lepote narave v Sevnici in okolici. Razstava v središču mesta ob avtobusni postaji je že tretja zapored. Tokrat so na ogled dogodki in trenutki iz leta 1981.

Vabljeni, da si ogledate fotografije, ki vas bodo spet popeljali v dobre stare čase. Pot naj vas pelje naprej na Trg Svobode, kjer vaš pogled zagotovo pritegne tudi spomenik padlim v NOB. Marmornati obelisk zaključuje kiparska kompozicija iz kamna in brona, ki ponazarja narodnoosvobodilni boj in zmago nad fašizmom. Ob vznožju obeliska so bronasti doprsni kip narodnega heroja Alojza Kolmana - Maroka in dva kamnita stebra s 64 imeni padlih borcev in žrtev okupatorjevega nasilja z območja krajevne skupnosti Sevnica. Spomenik in plastike so delo kiparja Boža Pengova, doprsni kip pa Vladimirja Stovička. Spomenik so odkrili 14. septembra 1958.

Na ploščadi ob spomeniku je druga galerija na prostem. Na razstavi občudujemo naravne lepote Sevnice. Fotografije so prispevali Ljubo Motore, Vinko Šeško, Jože Hvala in Bojan Dremelj. Razstava naj nam utrdi zavedanje o naravnih lepotah v naših krajih. Predvsem je pomembno, da se zavemo, da človek potrebuje naravo, narava pa ne potrebuje človeka. Besedilo k razstavi je napisala Tanja Starič Košar. Če vas bo zeblo, se lahko pogrejete s toplim napitkom ali posladkate z dobrotami v katerem izmed lokalov v središču mesta.

Morda vas bomo že prihodnji mesec v rubriki Namig za premik povabili v zavetje čudovite narave. Do takrat pa pazite nase.

Carmen Klepej, lokalna turistična vodnica

Vir: http://sevnica.weebly.com/obele381ja.html

 


Oglejte si tudi