Na prvo septembrsko soboto smo se članice Aktiva kmečkih žena Tržišče , ki delujemo v okviru Društva kmetic Sevnica udeležile 25. Svetovnega festivala praženega krompirja v Šenčurju pri Kranju. Ta kraj je zelo znan po semenskem krompirju. Pridružilo se nam je nekaj podpornih članov za pomoč pri prenašanju težkih bremen: plin, gorilec, krompir in še mnogo ostalega pribora, vključno z mizami in klopmi. V dopoldanskih urah smo prispeli z avtobusom do stojnice, ki jo je postavil organizator, TD Šenčur in Občina Šenčur. Del naše ekipe jo je okrasil, drugi del pa se je lotil priprave krompirja. Glavna kuharica Jožica s pomočnicami, je po našem lastnem receptu spražila čebulo in klobase, nato je dodala narezan krompir, začinila in proti koncu zalila še s cvičkom. Ob 12.uri se je pričela slavnostna otvoritev s pozdravom predsednika Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, Alojza Gregorčiča, doma iz Mokronoga, kjer se je prvič začelo praženje krompirja. Sledila je povorka starih traktorjev , sprevod strojev in naprav, večinoma lesenih, katere so včasih uporabljali za sajenje, sortiranje ali prevažanje krompirja. Pripeljala se je tudi Marija Terezija. Prav ona je v tistih časih ukazala, da se mora saditi krompir, da bi pregnali lakoto. V Evropo pa ga je prinesel Krištof Kolumb.
Pražen krompir smo lahko začeli deliti šele po dvanajsti uri, ko je godba odigrala krompirjevo himno. Tako med drugim veleva deset zapovedi, ki jih je sprejelo Društvo za priznanje praženega krompirja (DPK). Prav tako zapoveduje, da mora vsaka pražilska ekipa spražiti najmanj 50 kg krompirja in ga deliti brezplačno. Pa si zdaj predstavljajte koliko krompirja se je na festivalu spražilo. Na tisoče kg se ga je pojedlo, pa še zmanjkalo ga je. Ta jubilejni festival je obiskala neverjetno velika množica jedcev. Za degustacijo smo spekle tudi krompirjevo pito, krompirjev kruh , potico in še marmelado iz krompirja. Malce nenavadna, ampak odlična. Na naši samooskrbni njivi v Tržišču že nekaj let sadimo krompir sorto Bellarosa, namenjen prav za ta festival, pa tudi za kuharske delavnice in pogostitve na družabnih dogodkih. Pridelamo tudi čebulo, korenje in še druge povrtnine. Na festivalu je pražilo krompir več kot 60 ekip iz Slovenije in tujine. Iz sevniške občine jih je bilo šest, samo iz Tržišča pa kar štiri. Poleg Akž, še TD, DU in Društvo Hrast Tržišče. Za sodelovanje smo prejeli priznanje in predpasnik. Organizatorji so se res potrudili in pripravili lep in zanimiv program, ki je trajal še potem, ko smo se dobre volje in s praznimi lonci odpeljali proti domu. Tudi vreme je bilo primerno. Prihodnje leto pa vas vabimo v Prekmurje v Lipovce, v občini Beltinci, kjer bo spet dišalo po odličnih sevniških grajskih klobasah in najboljšem malkovškem cvičku.
Fani Borštnar
foto: Akž Tržišče



