17. februarja 2025, je potekala mednarodna strokovna konferenca o modri frankinji, na posestvu Albiana, ki je združila strokovnjake, vinarje in sommelierje. Razpravljali so o izzivih in priložnostih te sorte ter njenem povezovanju s kulinariko.
Izzivi in priložnosti modre frankinje
Konferenca je v prvem delu ponudila tri pogovore. Jure Grubar, Rok Koželj in Klemen Lisjak, pod vodstvom Ožbeja Peterleta, so razpravljali o »(Ne)uspešnosti prodaje modre frankinje« in kako jo izboljšati. Sledil je pogovor o njeni šibki prisotnosti na vinskih kartah restavracij: »Zakaj ni modre frankinje na slovenskih vinskih kartah?«, kjer so Simona Česen, Valentin Bufolin in Rok Kerin, pod moderiranjem Grega Repovža, izpostavili potrebo po boljši promociji. Zadnji pogovor je osvetlil položaj modre frankinje na svetovnem trgu: »Kako gre modri frankinji na svetovni sceni?«. Caroline Gilby MW in Dorli Muhr sta poudarili pomen proaktivnega pristopa vinarjev pri njeni promociji, gostitelj je bil Guillaume Antalick.
Modra frankinja in kulinarika
Drugi del konference je bil namenjen okušanju hrane ob modri frankinji. Gostilna Repovž je predstavila vrhunsko kulinariko, Picerija Huda pa dokazala, da se frankinja odlično ujema tudi s pico. Degustacija je pokazala njeno vsestranskost in potencial za širši trg.
Konferenca je poudarila pomen povezovanja vinarjev, gostincev in sommelierjev za večjo prepoznavnost modre frankinje doma in v tujini.
Kaja Šetinc, svetovalka za turizem



