Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
20°C
4°C
Oceni objavo

Brez umetnosti nam živeti ni - Robert Waltl

Lani se dvajseta obletnica SHODA ni mogla lepo praznično zložiti skupaj v piramido lepega. Covid 19 je ohromil ves svet. Vsiljena nam je bila tesnoba in strah, odvzeto svobodno dihanje, prepovedana SREČAnja in zaukazana NESREČAnja. Ta zaprt svet se je ob XXI. SHODU letos, vsaj za druženje v občinskem parku, nekoliko odprl. Žal, pa ponovno zaprl za praznično odprtje razstave v času občinskega praznovanja.

»Prazničnost se je uspela prenesti v letošnji junij s XXI. SHODOM, ki nosi duha XX. SHODA. Sovpada še z enim pomembnim jubilejem 30. obletnico osamosvojitve naše domovine« - pravi glavna nosilka organiziranja SHODA Katja Pibernik, vodja izpostave JSKD Sevnica.

DOMOVINA TI SI KAKOR ZDRAVJE – SLOVENSKI PREGOVOR

»Praznovanju zgodovinskega dogodka smo prilagodili delovni program našega druženja. Dodali smo izbirno temo za prazničnost trenutka, še posebej zato, ker se v delovnem okolju slikarjev – parku Občine nahaja, tisti čas posajena lipa in ob njej postavljeno spominsko obeležje Peta stran neba, avtorja, našega mentorja Rudija Stoparja. Udeležencem je pojasnil okoliščine postavitve in simboliko skulpture. Na željo takratne predsednice občinske skupščine Sevnica – Brede Mijovič, je Stopar izdelal idejno in gabaritno zasnovo. Obeležje je izdelal in postavil kamnosek Jakša iz Krškega. Izbor elementov obeležja, pa je izbral avtor. Pomnik sestavlja kamnita baza, valjasti steber in kapitel v obliki krogle in trikotne debelejše prizme s plitvo vdolbino za vodo, kot napajališče za ptice v parku, ki bi obeležju dajala življenje. Vsi elementi skulpture nosijo bogato simboliko in napis Zgodovina ohranja spomin ter datum. Med pticami je naš škrjanec – simbol evolucije in involucije oznanjenja. Po Bachelardu je škrjanec znamenje sublimacije.«

V SLIKARSTVU JE RISBA IZVIR STUDENCA, AKVAREL PA ŽIVA SVEŽINA STUDENČNICE, R.S.

Častni likovni gost Brane Praznik – slikar – mojster akvarela, ocenjuje XXI. SHOD:

»SHOD ni navadno srečanje likovnih ustvarjalcev. Naj izpostavim: prvič gre za utečen in tradicionalni SHOD; drugič gre za SHOD, ki vsako leto pokaže vrsto novih, izvirnih in sodobnih del ter kaže na vseobsežno likovno ustvarjanje. Tretjič gre tudi za druženje starih in novih znancev, izmenjavo pogledov na umetniško ustvarjanje ter izmenjavo izkušenj in znanja. Ne morem niti mimo odlične organizacije in vodenja SHODA, ki ji snemam klobuk. Skratka, na Sevniški likovni SHOD gledam kot enega vrhuncev likovnega ustvarjanja v Sloveniji.«

UMETNOST JE V VSEH BRANŽAH NATOPLJENA S TOPLOTO IN SVETLOBO USTVARJANJA LEPEGA, R.S.

Ta misel mentorja SHODA Rudija Stoparja, to ugotovitev postavlja kot potrdilo, da so jo vzeli v zakup slikarji in kipar v vseh 47 delih. Dosežek uspešnosti del SHODA po oceni žirije dosega 76,8% in ni bil v vseh SHODIH do sedaj, še nikoli tako visok, kar dokazuje, da je velika večina udeleženih likovnih ustvarjalcev v naši srenji sposobna izdolbsti v umetnosti najbolj dragocena spoznanja zase in bivanje na tem svetu za vse nas. Z izraženjem senzibilne narave in odzivom na vse dražljaje, ki jih ti zbujajo v človekovi zaznavi, jim je uspelo vsa ta čudesa okolja prezentirati kot globine in daljave njihovih lastnih svetov v objemu danih tem. Na svojih platnihso upodabljali energijsko pretočnost in prostore sveta, katere sluti(jo)mo, kot globine človekovega uma, duha in podzavesti.

Pričujoča razstava opozarja na vztrajnost, potrpežljivost in požrtvovalnost, na vrednote, ki so jih avtorji, zaradi lastnih izkušenj ponotranjili in z njimi v ustvarjanju našli nov smisel. Slikarji nas s svojimi deli tudi besedno nagovarjajo. 

UMETNOST SPODBUJA ŠIRINO RAZMISLEKOV O(V) ČASU V KATEREM ŽIVIMO.

R.S.         

Razstava bo odprta do 3. januarja 2022, tako se bomo lahko ob danih pogojih epidemije sprehodili mimo del, jih z lastnimi mislimi sprejeli vase, pa bo morda čas za spoznanje bolj umirjen in prijazen.

 Eva Urh, KŠTM Sevnica



Oglejte si tudi