Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
3°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

UČENCI GLASBENE ŠOLE SEVNICA USPEŠNI NA GLASBENIH TEKMOVANJIH

Nadarjeni in delavni učenci glasbenih šol se udeležujejo številnih glasbenih tekmovanj. Priprave na tekmovanje od mladega glasbenika zahtevajo veliko delovne discipline, saj je program zelo zahteven.

Ponosni smo na odlične tekmovalne nastope naših učencev. V tem prispevku objavljamo njihove dosežke z mednarodnih tekmovanj, ki so potekala od konca marca do konca aprila.

8. mednarodnega tekmovanja Svirél, ki je potekalo v Goriških brdih na gradu Dobrovo in v vili Vipolže, sta se v disciplini brenkala udeležili citrarki Neža Simončič in Maja Imperl iz razreda Tinke Vukič. Neža Simončič je prejela zlato priznanje in bila med štiriindvajsetimi tekmovalci najboljša. Z izjemnim tekmovalnim nastopom se je uvrstila med deseterico finalistov, ki so bili izbrani izmed vseh udeležencev vseh starostnih kategorij disciplin brenkala, godala in komorne skupine strunskih inštrumentov.

V disciplini godalnih inštrumentov sta se tekmovanja Svirél udeležili violinistki Ana Močnik iz razreda Mateje Ratajc, ki je osvojila zlato priznanje in bila med osemindvajsetimi tekmovalci druga, ter Grigorina Medved iz razreda Andreje Zupanc, ki je prejela bronasto priznanje.

Na Svirélu sta bili odlični tudi flavtistki Zala Plazar in Ivana Sešlar iz razreda Ane Mlakar. V svoji starostni kategoriji sta v disciplini pihala osvojili zlato priznanje; Zala je bila najboljša, ocenjena z najvišjo možno oceno tekmovanja, Ivana pa druga najboljša.

Svirél se uvršča med največja glasbena tekmovanja v Sloveniji in enega največjih v tem delu Evrope; letos se je tekmovanja udeležilo 700 mladih glasbenikov iz Slovenije in 21 drugih držav.

V Splitu je potekalo 21. tekmovanje Daleki akordi. Udeležila se ga je pevka Sara Praznik iz razreda Martine Prevejšek in prejela I. nagrado.

Na tekmovanju pihalcev in trobilcev Woodwind & Brass v Varaždinu so tekmovali in prejeli I. nagrade: Lea Ivandič – rog, Žan Repovž – pozavna, Matej Štih – evfonij, Tomaž Sešlar – klarinet in Žanin Cesar – flavta. Matej Štih je bil ocenjen z najvišjo možno oceno tekmovanja in nastopil na zaključnem koncertu finalistov, Žanin Cesar pa je bila najboljša v najnižji kategoriji discipline flavta. II. nagradi sta prejela saksofonist Nik Podpadec in flavtistka Neli Markl. Učitelji tekmovalcev so: Franc Lipovšek – trobila, Zmago Tkavc – klarinet, Pija Hočevar – flavta in Matjaž Škoberne – saksofon.

8. tekmovanja pihalcev v Požarevcu v Srbiji sta se udeležila in osvojila I. nagradi saksofonista Martin Zeme in Nik Podpadec iz razreda Matjaža Škoberneta.

Mladi glasbeniki so nastopali ob spremljavi korepetitorke Špele Troha.

Izkušnje so pokazale, da so tekmovanja lahko odličen vir hitrega napredka – učenec in učitelj se še bolj intenzivno posvetita snovi, izpilita tehnično zahtevnejša mesta, razvijata učenčevo muzikalnost in širita ter bogatita repertoar.


Čestitamo!


Glasbena šola Sevnica

Oglejte si tudi