Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
12°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Premiera lutkovne predstave Grdi raček na sevniškem gradu

Grajsko lutkovno gledališče (GLG) Sevnica je v petek, 21. decembra 2012, kot vsako leto v veselem decembru za vse otroke pripravilo in podarilo novo lutkovno predstavo Grdi raček.
Zgodba temelji na pravljici priznanega danskega pisatelja H. C. Andersena. Glavni akter je mali grdi raček (v resnici labod), ki se izvali v račjem gnezdu, Ker pa je drugačen od drugih malih račk, ga takoj označijo za grdega. V ospredje je postavljen motiv drugačnosti, ki je velika težava v odnosu med ljudmi še zdaj, saj se prepogosto srečujemo z njo in jo obravnavamo neenako in z zadržki. Na vprašanje Ali smo vsi enaki, je tako odgovor jasen: »Ne, nismo!« Zgodba nam sporoča, da bi moral vsakdo iskati samega sebe po svoji poti, ki je sicer veliko težja, polna razočaranja in nasprotovanja. Ne nasedajte hipnemu ugodju svojega okolja, ki ni vaše … Čeprav je nekdo zaradi svoje drugačnosti za večino »grdi raček«, se bo nekega dne, ko bo na cilju, pogledal v ogledalo in bo videl svojo iskrenost, izpolnjenost, zadovoljnost in srečo.

Sporočilo zgodbe je predvsem pokazati nesprejemljivost ljudi do drugačnih in neupoštevanje njihovih pravic in pogledov, mnenj. Pravljica nas želi naučiti sprejemati, še posebno pa ceniti drugačnost.

Za režijo je poskrbela Snježana Pungerčič in je lutkovno predstavo tudi doživeto odigrala skupaj z Marjano Štojs, za estetsko oblikovanje lutk in privlačno scenografijo pa je poskrbel Bernard Pungerčič.

Kljub predprazničnim dnem in številnim prireditvam si je predstavo ogledalo veliko otrok in staršev. Vsi so z navdušenim ploskanjem pozitivno nagradili ekipo GLG Sevnica. To je zagotovo lepa spodbuda za nadaljnje dobro delo in nove predstave, ki bodo razveseljevale naše najmlajše.

 

Besedilo in foto:

Rok Petančič 

Oglejte si tudi