Epidemija koronavirusa je močno prizadela področje turizma in strokovnjaki napovedujejo, da bo okrevanje trajalo še vrsto let. Kljub temu smo si na KŠTM Sevnica zadali, da bomo v prihodnost gledali z optimizmom in poskušali v dani situaciji narediti in ponuditi kar največ.
V letu 2021 smo se tako prilagodili trenutni situaciji in bogato turistično ponudbo predstavljali skladno z aktualnimi razmerami. Če smo leto začeli z virtualnimi ogledi bogate turistične ponudbe občine Sevnica ter spletno degustacijo modrih frankinj, smo se že v maju razveselili možnosti za druženja v živo. Ob svetovnem dnevu čebel smo predstavili novo vodeno doživetje – Medeno turo, organizirali smo že 11. ocenjevanje modrih frankinj, ki je napovedalo 11. festival modre frankinje. Ta je po enoletni prekinitvi spet potekal v edinstvenem ambientu grajskega parka. V poletnem času so na grajski grič obiskovalce privabljali Večerni obiski gradu in srečanja z grofico Mathilde, manjkalo ni niti dnevnih obiskovalcev našega turističnega bisera in tematske poti Gozd je kultura. V jesen smo vstopili s selitvijo Doživljaja, turistične agencije Posavje in turističnoinformacijske pisarne, ki je dobila nove prostore v starem mestnem jedru, na Glavnem trgu 19. Otvoritveni vikend sta pospremila Sevn'ška kuhinja na trgu in mini festival praženega krompirja s tržnico, na kateri so se predstavili ponudniki, vključeni v kolektivno blagovno znamko Sevnica Premium. Razveselili smo se zlatega znaka Zelene sheme slovenskega turizma, ki je potrdil vsakodnevna prizadevanja vseh ključnih deležnikov v turizmu – živeti in delovati bolj zeleno in trajnostno. Zadnja večja prireditev lani je bilo posavsko martinovanje prvi konec tedna novembra. Do konca leta pa smo z veseljem sprejeli še kar nekaj manjših, zaključenih skupin – naj si bo na degustaciji, vodenem, animiranem ogledu ali srečanju z zadnjo lastnico gradu Sevnica. Rečemo lahko, da je Sevnico v letu 2021 obiskalo lepo število obiskovalcev, ki so uživali v številnih danostih – neokrnjeni naravi, številnih pohodniških in planinskih poteh, kolesarjenju, spoznavanju bogate kulturne dediščine, kulinariki in gostoljubnosti domačinov.
Želimo si, da bi v letu 2022 razmere dopuščale manj obremenjeno delovanje, ki bi nam omogočilo nadgradnjo sedanje turistične ponudbe in razvoj nove ter predvsem priložnost, da to predstavimo in ponudimo obiskovalcem v živo.
Annemarie Culetto, KŠTM Sevnica
Foto: arhiv KŠTM Sevnica



