Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
3°C
JUTRI
15°C
1°C
Oceni objavo

Milan Razboršek iz Zagorja v oknu Radogost

»MOJE POLNOTAVANJE V TEŽKIH RUDARSKIH ČEVLJIH – UJETA POT. R.S.« se glasijo uvodne besede priložnostne zgibanke, ki vsebuje opis slehernega Radogosta in njegovega slikarskega opusa.
Slikarsko delo vedno odpira vprašanje, ali ga je treba zaznavati tudi kot odgovor drugemu slikarju, ali slikarstvu tistega trenutka nasploh. Lahko pa tudi sebi samemu znotraj svojih občutenj in hotenj.

Tokratnemu »Radogostu« Milanu Razboršku se gornji vzdih izlušči ob vsakem posegu po čopiču in platnu (papirju). Razborškove slike so potemnjene: obrazi, portreti, ruralna krajina, domovi, celo nebo. Barvo življenja je zaznamoval črn premogov prah.

Milan Razboršek s svojo slikarsko govorico stopa v negotovost človeške drame, ki jo trpinčeni človek in njegov križev pot simbolizirata, in v kateri je rešitev ljubezen, predanost in luč. S to predanostjo in lučjo smo bili počaščeni z deli v Oknu Radogost. Iz istega okolja je prišel tudi osrednji gost recitala Vlado Poredoš – vodja vokalno glasbene skupine Orlek. Njegova baladna rudarska pesem v grajski kapeli je razstavi dala dodatno noto sporočilnosti. Govorjeno besedo je ob njem predstavila skupina iz Literarne sekcije Beseda iz Dobove. Prijeten večer se je zaključil z željo po ponovnem snidenju 8. maja, ko v (rado)goste prihaja slikarka in keramičarka Snježana Papst iz Karlovca, Hrvaška ter dobovska skupina Mariachi La Paloma.


Rok Petančič
KŠTM Sevnica

Oglejte si tudi