Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

Godba Sevnica navdušila z Večerom ameriških sanj

Tradicionalni božično-novoletni koncert, ki ga občanom in podpornikom društva ob koncu koledarskega leta podari Godba Sevnica, je bil tokrat posvečen velikanom ameriške glasbe. Glavni razlog za ameriški pridih tokratnega koncerta je bila 100. obletnica rojstva izjemnega pevca in glasbenega »performerja« Franka Sinatre, hkrati pa se je glasbena zgodba simpatično povezala z dejstvom, da se je ravno lani med ZDA in Sevnico nekoliko nepričakovano stkala močna vez, o kateri bi bilo pred časom mogoče le »sanjati«.

Koncert, ki je v petek, 30. decembra, znova dodobra napolnil dvorano sevniškega športnega doma, je pod taktirko umetniškega vodja Matica Nejca Kreče odprla uradna koračnica ZDA z naslovom The Stars and Stripes Forever. Za prvi vrhunec večera pa je že poskrbela sijajno izvedena fantazijska kompilacija filmskih skladb izpod peresa enega največjih ustvarjalcev filmske glasbe sodobnega časa, Johna Williamsa. Gre za avtorja glasbene podlage za filme Indiana Jones, Čeljusti, Spiderman, Superman, Zvezdne steze, Star wars, Sam doma, Schindlerjev seznam, Ameriški patriot, Ujemi me, če moreš, E. T. vesoljček in številne druge.

Seveda je bila glasbene pozornosti deležna tudi kulturna prestolnica ZDA, mesto New York, po katerem se je Godba Sevnica tokrat sprehajala s skladbo New York ouverture, nizozemskega skladatelja Kesa Vlaka. Poslušalce je popeljala na večerni ogled Manhattna, ob zori v Battery park, nato po nakupih na 5. avenijo, na ogled katedrale svetega Patrika, na popoldanski počitek v centralni park in ob koncu na večerni sprehod v središče mesta.

Gost tokratnega glasbenega večera je bil pevec in performer Tomi Baaron. Presenetil je s sijajnimi interpretacijami zimzelenih skladb Franka Sinatre New York, New York, I've got a world on a string in My way, pri skladbi Somethin' stupid pa se je pevcu na odru pridružila tudi nadarjena mlada pevka, domačinka Sara Praznik.

Občinstvo sta nagovorila tudi župan Srečko Ocvirk in predsednik društva KD Godba Sevnica Janez Šerjak. Občanom sta zaželela uspešen vstop v novo leto. Ob predsednikovem nagovoru so bili predstavljeni tudi novi člani, ki so lani obogatili zasedbo orkestra Godba Sevnica: klarinetistka Liza Senica, tolkalec Jošt Fister, saksofonista Martin Zeme in Nejc Pesjak ter trobentač Tadej Mislaj.

Glasbeni program, ki ga je z izbranimi besedami povezovala Tanja Žibert, se je končal z venčkom skladb kralja rock & rolla Elvisa Presleya. Ob navdušenju občinstva pa je orkester zaigral še dva dodatka. V prvem se je poklonil še enemu velikanu ameriške glasbe, Rayu Charlesu, večer pa se je sklenil z vrhunsko izvedbo Presleyjeve Ameriške trilogije.

Godba se je s koncertom zahvalila tudi številnim pokroviteljem in donatorjem, med drugim pokrovitelju koncerta, podjetju Hess, d. o. o., ter zlatim pokrovitelem orkestra, Občini Sevnica, podjetjema Tanin in Rafael. Za čaroben praznični aranžma je poskrbela cvetličarna Zelena Pika, pri protokolarnem delu so sodelovale mažoretke Društva trg Sevnica, prijetno druženje po koncertu pa so tokrat omogočili gostoljubni Studenčani, in sicer Društvo vinogradnikov Studenec in Aktiv žena Studenec.

 

 

Vir: KD Godba Sevnica, Damijan Ganc

Fotografije: Aleks Kus

Oglejte si tudi